Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke i smårutig skjorta mot ett draperi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Är det så att handlingen finns i elektronisk form är det naturligtvis bättre att man kan få den till exempel via e-post, säger Nils Funcke. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kritik från yttrandefrihetsexpert Nils Funcke: ”Riskerar offentlighetsprincipen”

Publicerad

Ystads tingsrätts beslut att sluta lämna ut handlingar via mejl får kritik av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. 

– I praktiken minskar insynen, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Ystads tingsrätt bombarderades i somras med hundratals förfrågningar från allmänheten om att ta del av förundersökningsprotokoll, FUP. Tingsrätten misstänkte att de många förfrågningarna hade ett kommersiellt syfte, att informationen skulle säljas på nätet. Därför beslöt tingsrätten att bara lämna ut handlingarna som papperskopior. 

Papperskopior kostar

Medan de digitala kopiorna inte kostar någonting, kostar papperskopiorna 50 kronor för den tionde sidan och därefter två kronor per sida. 

– Det innebär att man begränsar insynsintresset genom att bara är de med lite tjockare plånböcker kan betala, säger Nils Funcke. 

Han konstaterar att den som begär ut en allmän, offentlig handling inte kan kräva att få den i elektronisk form. Det är mer en fråga om vilken servicenivå man håller på en myndighet, säger han.  

”Bättre för alla parter”

– Är det så att handlingen finns i elektronisk form är det naturligtvis bättre, inte bara för myndigheten utan också för offentlighetsprincipen och den enskilde som begär ut handlingen att man kan få den till exempel via e-post, säger Nils Funcke. 

Skälet som tingsrättens ställföreträdande lagman Fredrik Bohlin angett, att rätten inte vill bidra till att känsligt material publiceras och att människor hängs ut, avfärdas av Funcke. 

– Det där är inget som domstolen ska göra en bedömning utifrån. Den ska ju följa svensk lag. Hur sedan uppgifterna används är något helt annat, som kan falla in under något annat lagrum, till exempel förtal eller integritetsintrång, säger Nils Funcke. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.