Flera uppringare hörde smällen på Adelgatan i april i år och larmade polisen. Foto: Backa Elias Bondpä

19-årig man anhållen för sprängning i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man greps i morse för inblandning i en sprängning utanför en restaurang på Adelgatan i Malmö i april.

Mannen misstänks för för allmänfarlig ödeläggelse. Det handlar om en explosion på Adelgatan i centrala Malmö som inträffade 23 april i år.

– Det var en kraftig explosion. Fastigheten har materiella skador och en bil har skadats av explosionen. Det ligger spliltter på gatan, sa Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen, till SVT Nyheter Skåne då.

Granatattackerna i Malmö

Ett år innan explosionen hittades två granater på samma plats, varav en hade detonerat. Då såg polisen ett samband med en bil som sprängdes på Thompsons väg i Rosengård. Man uppgav att man tittade på en konflikt som misstänktes ligga till grund för sprängningarna.

Har varit anhållen i sin frånvaro

Förra veckan grep polisen en 21-årig man som misstänks för inblandning i sprängingen på Adelgatan 2014. På onsdagsmorgonen var det alltså dags för ännu ett gripande.

Enligt polisen greps 19-åringen då i sin bostad efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Han är anhållen på sannolika skäl, det vill säga den högre misstankegraden. Under förmiddagen genomfördes en teknisk undersökning och husrannsakan i hans bostad, dit bombgruppen i samband med det kallades.

Enligt polisens informatör Ewa-Gun Westford var det för att det påträffats föremål som man först trodde kunde vara farliga.

– Vi hittade föremål som bombgruppen kallades dit för att undersöka, men det var inte några föremål som utgjorde fara, säger hon.

Under torsdagen ska 19-åringen förhöras av polis.

–  Mannen inte vill inte uttala sig utan sin advokat det blir förhör i morgon, säger Ewa-Gun Westford.

Förra veckan anhölls även en 26-årig man för en handgranatsattack på Seved i Malmö i maj förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granatattackerna i Malmö

Mer i ämnet