”Man önskar att våra skattepengar gått till något annat”, säger Tobias Nilsson, avdelningschef på Fastighets- och gatukontoret på Malmö stad. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Notan för skadegörelsen under upploppet: 1 miljon kronor

Uppdaterad
Publicerad

Trasiga trafikljus, upprivna gatustenar och förstörda vägskyltar – det våldsamma upploppet i Malmö orsakade stor skada på stadsmiljön i Rosengård. Notan för Malmö stad landar på en miljon kronor.

– Det är oerhört tråkigt att det blir så här och det är enormt mycket pengar som Malmöborna får betala i skatt för detta. Man vill ju gärna att våra skattepengar ska gå till något annat vettigt, säger Tobias Nilsson, avdelningschef på Fastighets- och gatukontoret på Malmö stad.

Den största kostnaden har gått till att reparera och ersätta gatulyktor, trafiksignaler, papperskorgar, vägmärken och liknande. I beloppet på en miljon kronor ingår även kommunens städning av området.

– Hälften av beloppet har gått åt till att återställa trafiksignaler och gatubelysning, säger Tobias Nilsson.

I kostnaden på en miljon kronor ingår inte utgifter för socialtjänsten, polisen och liknande. Summan avser endast skadegörelsen som orsakades av upploppet.

”Det är inte bara kostnaden som är problemet – vår miljö förstörs för oss som bor här”, säger Jned, Malmöbo. Hör honom och fler Malmöbor i videon ovan. Foto: Fanny Berg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.