Rättegången mot Peter Madsen, som står åtalad för mordet på Kim Wall, inleddes den 8 mars. Foto: Hendrik Henzel/Coleen Jose och TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rättegången mot Peter Madsen avslutad

Publicerad

Åklagaren vill att Peter Madsen i första hand ska dömas till livstids fängelse. I dag hölls slutanförandena i rättegången mot Peter Madsen, som misstänks för mordet på journalisten Kim Wall. SVT Nyheter Skåne rapporterade direkt från rättegången.

SVT rapporterade · Rättegången mot Peter Madsen dag 11

08.39
God morgon! I dag börjar rättegången lite tidigare än vad som är brukligt. Man ligger efter i tidsschemat eftersom genomgången av den rättspsykiatriska undersökningen inte blev klar förra rättegångsdagen 5 april. Dagens förhandling startar klockan 9 och väntas på hålla på till klockan 16. Efter genomgången av Peter Madsens mentala status väntar pläderingar, där både åklagare Jakob Buch-Jepsen och försvarsadvokaten Betina Hald Engmark ska argumentera för och emot i skuldfrågan. Det är också möjligt att Peter Madsen själv kommer att få säga några ord.
08.45
Utanför tingsrätten står ett flertal mediebolag för att sända live. Intresset skruvas upp ytterligare nu mot slutet av rättegången. Bredvid mig i rättssal 60 sitter en dansk tecknare och skissar i sitt block. Det är ju förbjudet att ta bilder här inne i rättssalen under rättegången. Även ljudupptagningar är förbjudna.
08.46
Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark är tidigt på plats som vanligt. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen har inte anlänt ännu. Vaktmästaren stänger fönstren i rättssalen. Här brukar bli syrebrist efter ett par timmar, så i varje paus passar man på att släppa in frisk luft.
08.48
Nu kommer åklagaren med sin rullväska där förmodligen förundersökningen ligger. Han kommer i sällskap med ett par polisutredare.
08.52
Under förhandlingen 5 april användes de sista 20 minuterna till att börja genomgången av den rättspsykiatriska utredningen. Åklagaren pratade mycket fort eftersom han var i tidsnöd. Till och med våra danska kollegor hade svårt att hinna uppfatta allt. Nu hoppas jag att genomgången fortsätter i ett något lugnare tempo.
08.57
Rättegången hålls i den här salen.
 
09.02
Peter Madsen är nu på plats i rättssalen. Han sitter till vänster tillsammans med sin advokat. Till höger sitter åklagaren och i mitten kommer rättens ledamöter att ta plats alldeles strax.
09.04
På åklagarens bord ligger en hög trave med olika mappar. Det är rimligen förundersökningen som innehåller förhör, obduktionsrapporter etc.
09.05
Nu börjar det. Åklagaren tar till orda.
09.13
Det handlar alltså om den rättspsykiatriska utredningen. I den sägs att Peter Madsen framstår som intellektuell. Han talar om parteringen med en distans. Han är uppvuxen hos sin åldrade far sen han var sju år. Han är upptagen av att hans livsprojekt ligger i ruiner. Han ville ha ut liket ur ubåten. Han har hävdat att sticken mot underlivet var ett sätt att få bålen att stanna på havsbottnen. Han framstår som pervers och svårt sexuellt avvikande. Han är starkt självupptagen.

I dag höll åklagare och advokat sina slutanföranden i målet. Måndagen var rättegångens sista schemalagda dag. 36 vittnen har hörts, bland dem rättsläkare, tekniker, älskarinnor och Kim Walls föräldrar och pojkvän.

Peter Madsen är misstänkt för mord och grova sexuella övergrepp på journalisten Kim Wall. Han har nekat till anklagelserna genom hela rättegången.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse medan advokaten vill ha ett straff på sex månaders fängelse.

Dom meddelas klockan 13 på onsdag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet