Det blir en hållplats i Hällestad och en i Dalby. Foto: Lunds kommun

Nu blir det lättare att lifta för byborna

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli fler och miljövänliga transporter i Torna Hällestad. I nästa vecka sätts lifthållplatser upp för att byborna lättare ska kunna ge varandra skjuts till och från Dalby.
– Det blir en skön byeffekt för att föra folk närmre varann, säger initiativtagaren Joakim Lindhé.

Flera boende i Torna Hällestad har länge klagat på den bristfälliga kollektivtrafiken. I dagsläget är det få avgångar och det är svårt att synka bussavgångar i Dalby med tågen i Lund. Idén till lifthållplatserna fick bybon Joakim Lindhé efter alla gånger han själv behövt lifta.

– Det har varit ett jätteproblem här länge, kanske allra mest för tonåringar som inte har körkort. I den här annars miljömedvetna byn har nästan alla två bilar trots att många inte vill ha det, säger han.

”Tjusningen är de oförutsägbara mötena”

Ett antal bybor gick ihop och tog kontakt med kommunen som tyckte det var en bra idé att sätta upp liftarhållplatser. Skyltarna, som sätts upp i nästa vecka, ska göra liftandet mer systematiskt. Det blir en hållplats i Hällestad och en i Dalby.

Förutom att det blir smidigare för de boende att ta sig till och från Dalby är Joakim Lindhés förhoppning att fler lär känna varandra. Att det skapas en känsla av att man åker med en granne mer än att man liftar.

– Tjusningen i det här är de oförutsägbara mötena. När jag liftat har jag fått tillfälle att prata med folk som jag bott i samma by som i 15 år utan att veta om varandras existens. Så det här är en bra anledning att byta några ord. Det blir en skön byeffekt för att föra folk närmre varann, säger Joakim Lindhé.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer