Arkivbild Foto: Kustbevakningen /TT

Nu blommar algerna i södra Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Varmt och stilla väder har många fördelar. Men en nackdel är att de första omfattande algblomningarna nu visar sig i Östersjön.

Efter en rekordtidig algblomning, som startade redan under andra halvan av maj, stannade blomningen upp i början av sommaren. Men nu har den dykt upp igen.

– Blåsten som var förra månaden och fram till för en knapp vecka sedan har blandat om, så det har inte blommat så påtagligt på ytan, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI, till TT.

Satellitbilder från det senaste dygnet visar på en påtaglig algblomning ute till havs i södra delarna av Östersjön.

– Det är ganska normalt att algblomningen sätter fart vid den här tiden på sommaren. Men i natt och under tisdagen har det blåst en del och kommit en del regn över Öland och Gotland framför allt och där har vi inte sett ännu hur det har påverkat, men det är väl inte helt otroligt att det har tagit ned en del, säger Jörgen Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.