Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid 11-tiden samlades medlemmar i Pildammsparken i Malmö. Foto: Gunilla Fritze

Nu bryter vårdstrejken ut – 500 medlemmar lägger ned arbetet i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11 på tisdagen inleddes Vårdförbundets strejk och närmare 500 medlemmar lägger ned arbetet på Skånes universitetssjukhus och laboratorieverksamhet. Samtidigt samlades flera av dem i Pildammsparken i Malmö.

Striden handlar främst om att facket kräver kortare arbetstid för att personalen ska orka. Arbetsgivarna menar å andra sidan att detta skulle bli för dyrt, och pekar på att flera regioner redan går flera miljarder kronor back.

Enligt Region Skåne kommer omkring 20 akut sjuka patienter dagligen att behöva flyttas till andra sjukhus i regionen och patienters provsvar kommer att bli fördröjda.

”Vi hyllades under pandemin och nu är vi inte värda ett skit”, säger Paloma Frenk. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Strejken innebär också att det blir färre disponibla vårdplatser på framförallt på sjukhuset i Malmö. Totalt motsvarar de avdelningar som stängs omkring 150 vårdplatser.

Närmare 100 inlagda patienter har redan flyttats med ambulans eller servicefordon till andra sjukhus i regionen inför strejken. Samtidigt har neddragningar gjorts av planerade operationer som inte är akuta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, menar att strejken redan fått allvarliga konsekvenser för vården i Region Skåne. Foto: Firas Razak

Utvidgas nästa vecka

Strejken planeras att utvidgas den 11 juni, vilket kan innebära att lasarettet i Ystad tvingas stänga akuten och förlossningen.

Förhandlingar har ännu inte inletts mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner.

FAKTA: STREJKEN

Sedan den 25 april vägrar omkring 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Blockaden utvidgades den 20 maj till att även gälla flera större kommuner.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

Strejken träder ikraft den 4 juni och gäller följande sjukhus:

• Skånes universitetssjukhus

• Sahlgrenska universitetssjukhuset

• Karolinska universitetssjukhuset

• Linköpings universitetssjukhus

• Norrlands universitetssjukhus

• Danderyds sjukhus

• Södersjukhuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.