Flera strejkvarsel vid Skånes universitetssjukhus dras tillbaka efter att parterna kommit överens i lokala förhandlingar. Foto: Johan Nilsson / TT

Vårdförbundet drar tillbaka flera strejkvarsel i Skåne som anses samhällsfarliga

Uppdaterad
Publicerad

Efter lokala förhandlingar mellan Vårdförbundet och Region Skåne drar Vårdförbundet nu tillbaka flera strejkvarsel.

Vårdförbundet drar nu tillbaka flera åtgärder som Region Skåne anser vara samhällsfarliga, det skriver regionen i ett pressmeddelande. Därmed stoppas nu flera strejkvarsel vid Skånes universitetssjukhus. Beslutet kommer efter att parterna kommit överens i lokala förhandlingar.

”Faran inte över”

Vårdförbundet drar bland annat tillbaka varsel på avdelningen för stamcellstransplantationer för både barn och vuxna och behandling av allvarliga sjukdomar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

– Det är ett viktigt resultat att flera delar av varslet dragits tillbaka, då strejken slår mot många av de mest allvarligt sjuka, som är i behov av universitetssjukhusets resurser. Men trots att de dragit tillbaka varsel och justerat vissa andra, är faran inte över. Vi står fortfarande inför en oerhört ansträngd och allvarlig situation när strejken börjar på tisdag, säger Magnus Dahlberg, förhandlingschef i Region Skåne.

Utökad strejk planeras

Tisdag 4 juni planerar Vårdförbundet ett utökat strejkvarsel. Det är dessa varsel det nu har förhandlats om eftersom Region Skåne bedömde strejkvarslet som samhällsfarlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet