Foto: Holger Hollemann/AP/Arkiv

Klass 1-varning för snöfall i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Det snöar kraftigt över landets sydöstra delar, rapporterar Trafikverket. Längs hela Östersjökusten, i Skåne och Blekinge väntas snö på tisdagen. Tidvis hårda vindbyar ökar risken för drivbildning vilket kan innebära problem för både väg- och järnvägstrafiken.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Östersjölandskapen och i Skåne under tisdagen. Det är svårt att förutse exakt vilka områden som får mest snö under dagen.

– Just nu är det kraftiga snöbyar över Österlen i Skåne. Snöbyarna växlar hastigt. De kommer och går och exakt var det snöar, ändrar sig hela tiden, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir, till SVT Nyheter Skåne.

Trafikverket avråder privatpersoner från att ge sig ut med bil på vägarna i de drabbade områdena, om det inte är absolut nödvändigt.

Risk för dålig sikt

– Det blåser nordostliga till ostliga vindar som tar upp fuktighet från Östersjön och släpper ner den i form av kraftiga snöbyar över land, säger Tora Tomasdottir.

Temperaturen är ner mot fem minusgrader i Skåne, en temperatur som kan upplevas kallare. Kylan påverkar även vilken slags snö som faller.

– Snön som faller är fluffig. Det gör att det lätt bildas snödimma och att det snabbt kan bli dålig sikt. Det kan ställa till det i trafiken, säger Tora Tomasdottir, meteorolog.

Risk för nedisning

Ute på Östersjön blåser det upp till 15 meter per sekund och där har SMHI även utfärdat en klass 1-varning för nedisning av båtar.

Snöbyarna fortsätter under kvällen och natten och det blir fortsatt blåsigt främst vid kusten.

På onsdagen väntas det bli ungefär samma väder som på tisdagen men något lugnare. Vinden beräknas avta något och i samband med det minskar snöbyarna.

Varning klass 1 – Besvärligt väder

Kan innebära risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner. Risk för halka på vägar.

Varning klass 2 – Mycket besvärligt väder

Kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa väderläget på internet, radio och tv. Stor halka på vägar.

Varning klass 3 – Extremt väder

Kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa väderläget på internet, radio och tv. Stor osäkerhet i väderutvecklingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöovädret i Skåne 27-28 februari

Mer i ämnet