Nisse Nilsson blev förälskad i Las Vegas första gången han var där. Foto: SVT

Nu har Simrishamn fått ett mini-Las Vegas

Publicerad

Det har kallats en av världens mest overkliga platser. För affärsmannen och samlaren Nisse Nilsson är dock Las Vegas i högsta grad verkligt, han älskar staden så mycket att han nu skapat sitt eget mini-Las Vegas i Simrishamn.

Miniatyrupplagan av den amerikanska spelmetropolen är ett nytillskott till Autoseum, bilmuseet i Simrishamn som Nisse Nilsson driver sedan många år. Där har han nu placerat mängder av Las Vegas-artefakter – casinobord, spelapparater, skyltar med mera – som han samlat ihop under sina mer än femtio resor till staden.

– Första gången jag kom till Las Vegas var i början på sextiotalet. Jag blev omedelbart förälskad, det är något med att natt och dag inte verkar existera i stan, livet pågår för fullt och allting är alltid öppet, säger Nisse Nilsson.

Zsa Zsas Rolls Roys

Till museets godbitar, om han nu tvunget måste välja några, hör ett flertal vräkiga amerikanska bilar, inhandlade på plats. Till exempel går det att få en skymt av filmstjärnan Zsa Zsa Gabors Rolls Royce.

– Jag köpte den på en auktion där jag träffade Zsa Zsa själv. Det var ett mycket trevligt möte. Hon hade fått bilen i bröllopspresent men av vem är lite oklart. Hon var ju trots allt gift nio gånger.

Andra praktpjäser är en färgsprakande jukebox från 1946, en verklig raritet som enbart spelar 78 varvs stenkakor, samt den överdådiga kristallkronan från Marriot Hotel.

– Den innehåller 8000 handslipade prismor i böhmisk kristall, drivs med femtio glödlampor och sprider ett fantastiskt ljus. En sådan ser du inte i många svenska middagssalar, försäkrar Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.