I slutet av Augusti samlades runt 300 personer i protest mot en koranbränning. Demonstrationen urartade och blev våldsam. Under fredagen dömdes sju personer för att ha deltagit i upploppen. Foto: TT

Kravallerna i Rosengård: Sju dömda för våldsamt upplopp

Uppdaterad
Publicerad

En 31-årig man döms till skyddstillsyn och sex ungdomar i åldern 16-17 år döms till ungdomsvård eller ungdomstjänst för att ha kastat sten eller på annat sätt ha deltagit i det våldsamma upplopp som skedde efter en koranbränning den 28 augusti i Malmö.

– Många av de poliser som vi har hört, har sagt att detta är det absolut allvarligaste som de har upplevt, och då har ändå en del av dem tjänstgjort i Afghanistan, säger Fredrik Forsman, domare vid Malmö tingsrätt, om upploppen.

De som nu döms för delaktighet i upploppet befann sig vid 23-tiden i en gatukorsning som polisen hade spärrat av. De deltog på olika sätt och tillsammans med många andra i stenkastning och andra angrepp mot poliserna.

”Har inte varit utmärkande aktiva”

Enligt Fredrik Forsman räcker det med att man befinner sig i en folkmassa som går till angrepp mot personer eller egendom för att göra sig skyldig till våldsamt upplopp, och därför har brottet en bred straffskala.

– Det är det som gör att vi har kommit fram till relativt lindriga påföljder. De här personerna har inte varit utmärkande aktiva, utan snarare några i mängden, säger han.

31-åringen döms till skyddstillsyn med föreskrifter om behandling. De sex ungdomarna döms till ungdomsvård eller ungdomstjänst.

Bakgrund

Det var i slutet av augusti i år som Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs, initierade en koranbränning i Malmö som genomfördes i Rosengård. Provokationen filmades och lades ut på nätet, något som väckte starka känslor och till slut urartade en sen kväll på Amiralsgatan i Malmö.

Trots vädjanden från lokala religiösa företrädare överöstes polisen med stenar från den aggressiva folkhopen.

Totalt åtalades en 31-årig man och sex ungdomar bosatta i Malmö för det våldsamma upploppet den 28 augusti.

En av de utpekade tog taxi till upploppet som han också filmade, något som ingått i bevismaterialet under rättegången. I en annan videosekvens som visats för rätten ses samme man gå och släpa på en omkulldragen stolpe från ett övergångsställe.

Ville få fler följare

Den 31-årige mannen, som tog sig till upploppet i taxi, förnekar brott men erkänner att han varit på plats och kastat sten. Men avsikten var aldrig att träffa polisen, enligt mannens försvar. Istället ska mannen filmat och lagt ut material från våldsamheterna i direktsändning på sociala medier för att få nya följare och tjäna pengar.

Även de andra åtalade erkänner att de varit på plats och några att de kastat sten, men enbart en åtalad tonårsflicka erkänner att man skulle ha gjort sig skyldiga till våldsamt upplopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.