Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilderna från Malmö dagen efter upploppen. Foto: Micke Nilsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Se bilderna från Rosengård dagen efter upploppen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en orolig natt i Malmö låg bråte fortfarande kvar på marken på lördagsmorgonen, samtidigt som regnet öser ner över staden. Polisen planerar att vara på plats på Rosengård tillsammans med representanter från Malmö stad under lördagen.

– Det handlar om trygghetsskapande åtgärder, att vara synliga och kontaktsökande, säger Patric Fors, presstalesperson hos polisen.

På fredagskvällen frihetsberövades ett antal personer i samband med ett våldsamt upplopp på Amiralsgatan och i Rosengård i Malmö. Oroligheterna bröt ut efter att en koran bränts i Rosengård och en tillståndslös manifestation på Stortorget där en koran sparkats omkring på marken.

Boende: ”Koranbränningen ingen ursäkt att förstöra”

– Jag såg 300 personer som rusade mot polisen, sen tryckte polisen tillbaka dem med piketbussar och sen tog folkmassan mod till sig och knuffade tillbaka igen. Så höll det på så i några timmar medan folk kastade massa saker, säger Daniel Nandigobe som bor nära upploppsplatsen vid Amiralsgatan.

Hur känner du efter nattens händelser?

– Många unga människor blev förbannade av koranbränningen, många är kanske redan i utanförskap och förbannade, så jag kan förstå dem på ett sätt. Men det är ingen ursäkt att förstöra allmän egendom, säger Daniel Nandigobe.

På lördagen låg välta vägskyltar och andra rester av upploppen kvar i korsningen. Foto: Ebba Torstensson

Flera poliser lindrigt skadade

Enligt polisen blev 10-20 personer frihetsberövade i samband med upploppet. Ett antal poliser skadades också lindrigt. Det finns än så länge inga uppgifter om andra personskador efter nattens händelser.

Hör SVT:s reporter Fanny Berg berätta om läget på platsen dagen efter upploppen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s reporter på plats: ”Man fattar inte hur detta kunde ske” Foto: Johan Dernelius/SVT

Den danska högerextremisten Rasmus Paludan stoppades tidigare under dagen vid gränsen till Sverige och nekades inträde i landet. Han skulle ha deltagit i ett torgmöte som arrangerades av gatukonstnären och provokatören Dan Park, som tidigare dömts för hets mot folkgrupp.

Planen var att bland annat bränna upp en koran inlindad i bacon, något Paludan gjort tidigare flera gånger i Danmark. Rasmus Paludan fick också ett tvåårigt inreseförbud till Sverige under fredagen.

Efter beskedet skedde en icke tillståndsgiven manifestation vid Stortorget i Malmö där sex personer greps misstänkta för hets mot folkgrupp efter att ha sparkat på koranen. För koranbränningen i utkanten av Rosengård har ingen ännu gripits. Enligt polisen är det den genomförda koranbränningen som lett till det våldsamma upploppet i stadsdelen.

Redan i onsdags beslutade polisen att stoppa den danske politikerns torgmöte. Förvaltningsrätten gick under fredagen på polisens linje, och nekade tillstånd för mötet — av säkerhetsskäl.

Källa:TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet