Foto: TV2 Lorry

Nu ska Köpenhamn få sin skyline

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamn håller på att byta utseende och få en skyline. Från att traditionellt haft en låg arkitektur har man börjat bygga på höjden.

Flera nya byggprojekt i staden har hus upp till 36 våningar. Det är en utveckling som både begeistrar och bekymrar.

Maria Hald flyttade med sin familj från Fredriksberg till åttonde våningen i Bohrs torn som ligger i en ny stadsdel, Carlsberg Byen.

– Jag tycker det är en bra lösning att bygga på höjden, säger hon till danska TV2 Lorry.

”Vi har en lång intresselista”

Fortfarande är det ovanligt att bo högt i Köpenhamn men flera nya höga byggnader är på väg. Carlsberg Byen bygger upp till 36 våningar. Bohrs torn är 100 meter högt.

Vid centralstationen ska det byggas upp till 115 meter och på Nörrebro ska ett torn med student- och kollektivbostäder snart stå klart. Det ska vara 30 våningar högt.

– Vi ser ett större intresse och vi har en lång intresselista även för att bo i höghus, säger Robert Nelleman, bostadsutvecklare för Danico Ejendomar.

En stad med låg bebyggelse

I Carlsberg Byen håller de med. Lägenheterna i Bohrs torn säljer tämligen långsamt men optimismen är skyhög.

– Jag är inte bekymrad för att få folk att flytta in i höghusen i Köpenhamn. Vi har flera olika typer av boenden i Carlsbergs by och vi ska nå så stor spridning som vi bara kan, säger Jens Nyhus som är administrativ direktör för Carlsberg Byen.

Köpenhamn har traditionellt varit en stad med låg bebyggelse och medborgarprotester har fått politikerna att rösta nej till höga byggprojekt. Enhetslistans teknik- och miljöborgmästare är skeptisk över utvecklingen.

– Kommer man över en viss höjd så blir kvadratmeterna bara dyrare, säger Ninna Hedeager Olsen, Enhedslistan.

Hennes kollega i samma nämnd håller inte med.

– Vi blir fler medborgare och om de ska ha råd att bo så måste man öka utbudet av bostäder så utbud och efterfrågan i högre grad matchar varandra, säger Alex Vanopslagh, Liberal Alliance.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.