I en av årets sketcher söker Dracula och hans vänner Mumien och Frankenstein jobb på arbetsförmedlingen. Foto: Johan DerneliusVisa alla (6)
Visa alla (6)

Nu stundar Lundakarneval

Publicerad

I helgen är det Lundakarneval. Traditionen som hållits vid liv sen 1849 går numera av stapeln vart fjärde år och väntas locka minst lika mycket folk som sist. Då beräknas 80 000 personer ha besökt området.

Utöver det berömda karnevalståget så blir det opera, cirkus, kabaré, barneval, show, revy, spex, dans och film. Musiken har också sin roll på karnevalen, i år blir det bland andra Sabina Ddumba, Silvana Imam och The Hives.

Årets karnevalströja Foto: Johan Dernelius

När SVT Nyheter under tisdagen besökte karnevalsområdet var det full aktivitet. Tälten, tombolan och cirkusmanegen var på plats liksom 2 500 meter staket. Det repades och filades på de framträdanden som händer under karnevalen. Utklädnader provades och skyltar sattes upp. Några av de 70 beställda bajamajorna levererades och skapade redan idag en känsla av festival.

Biljettförsäljningen som tillfälligt låg nere på grund av ett elfel var det enda som inte gick enligt plan.

– Nu är vi nästan vid karnevalsdagarna. Det har varit en lång resa och nu ska vi snart få visa upp vad vi jobbat med, säger Kevin Bengtsson, områdeschef.

Kevin Bengtsson, områdeschef. Foto: Johan Dernelius

– Det är många delar av karnevalen som ska klaffa nu. Det är en så otroligt stor organisation, några ligger före schemat och någon kanske ligger lite efter, men på fredag är vi helt redo.

5 779 karnevalister kan snart andas ut

– Vi känner oss glada över att vi smygstartat med alla genrep, säger Sara Ramberg, kommunkationschef.

Sara Ramberg, kommunikationschef, tror att årets karneval blir både större och bättre än tidigare år. Foto: Johan Dernelius

– Vi har ju gått och väntat på det här så otroligt länge. Vi är väldigt glada att vi nu ska kunna roa oss själva genom att roa andra och jag är så stolt över allt engagemang från karnevalister.

Calle och Linda som schlagerstjärnor i Sketchofori. Foto: Johan Dernelius

Sketchofori, Mediamonster och imTV är så kallade smånöjen vid sidan av all annan underhållning. De tre föreställningarna visas nio gånger per dag i ett rullande schema.

Dracula sminkas. Foto: Johan Dernelius

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer