Flera fartygsvrak utanför den skånska kusten ska nu tömmas på olja. Foto: Havs- och vattenmyndigheten

Miljöfarliga vrak utanför Ystad ska tömmas på olja

Uppdaterad
Publicerad

Det finns 17 000 vrak längs Sveriges kuster. Ett 30-tal bedöms som en akut miljöfara.

Nu påbörjar Havs- och vattenmyndigheten arbetet med att tömma olja ur några av de fartygsvrak som ligger utanför Skånes kust och riskerar att skada naturen. Två av dem ligger i vattnen utanför Ystad.

13 sjömil sydväst om Ystad ligger Hoheneichen på 25 meters djup. En stor våg vattenfyllde fartyget år 1959 och det sjönk till botten med cirka 18 ton olja ombord.

Ystad
Havs- och vattenmyndigheten har startat arbetet med att tömma olja ur fartygsvrak. Foto: Bernard Mikulic

40 ton dieselolja

Fyra sjömil sydost om Kåseberga ligger fartyget Sandön på 18 meters djup. Det sjönk år 1975 och uppskattas ha 40 ton dieselolja ombord.

– Ett okontrollerat utsläpp av olja från dessa vrak skulle hamna i närheten av Kåseberga och Ale stenar, för att sedan röra sig mot Ystad, säger Fredrik Lindgren på Havs- och Vattenmyndigheten.

Fredrik Lindgren. Foto: Bernard Mikulic

Längs kusten finns områden med känslig natur och höga ekonomiska värden inom turism. Här finns bland annat två naturreservat, Norra Sandskogen och Hagestad.

Regeringen beslutade år 2017 att satsa totalt 250 miljoner kronor i tio år på att minska miljörisker från vrak. Kostnaden för att sanera dessa två vrak är cirka sex miljoner kronor.

Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ystad

Mer i ämnet