För att något liknande inte ska upprepas, tillsätts nu Försäkringskassans tidigare chef, Ann-Marie Begler, som extern utredare i ärendet. Foto: TT/SVT

Extern utredare ska granska fallet med de isolerade barnen i Ystad

Uppdaterad
Publicerad

Efter att flera barn i en familj i Ystad hållits isolerade utan skolgång, tillsätts nu Ann-Marie Begler som extern utredare. Syftet med granskningen är att ”identifiera brister” i kommunens hantering av fallet.

– Det som har inträffat är en tragedi för barnen och inget annat än ett stort misslyckande för samhället och Ystads kommun. Vi måste göra vårt yttersta för att något liknande aldrig ska inträffa igen, säger Kristina Bendz, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Kommunen menar att även om det är föräldrarna som ansvarar för sina barns bästa, vilar ett tungt ansvar på samhället för barnens välmående.

Kommunen skriver: ”Ystads kommun har brustit i detta ansvar och på grund av det har barnen farit illa, vilket kommer att få konsekvenser för dem under hela livet.”

Omstridd chef på ny post

För att något liknande inte ska upprepas, tillsätts nu Försäkringskassans tidigare chef, Ann-Marie Begler, som extern utredare i ärendet. Hennes uppdrag blir att få en helhetsbild av vad som hänt och att ta reda på hur socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har agerat.

Hur ser Ystad kommun på sättet som Ann-Marie Begler fick sluta på Försäkringskassan?

– Det har vi inte alls diskuterat. Det har jag inga kommentarer till, säger Kristina Bendz, kommunstyrelsens ordförande, till SVT Nyheter Skåne.

Vad är det som gör Begler särskilt lämplig för det här uppdraget?

– Hon har ju en bred erfarenhet inom de sociala områdena. Hon har haft tunga chefsuppdrag inom Socialstyrelsen, Skolinspektionen, Brottsförebyggande rådet, men även inom polis och skola, säger Kristina Bendz.

Redovisar i december

Ann-Marie Begler tillträder sitt uppdrag omedelbart. I december i år hon ska redovisa sina slutsatser.

– När barn far illa måste samhället agera resolut och snabbt. Därför tvekade jag inte när jag fick frågan om att utreda den här händelsen. Den är viktig och dessutom intressant, säger Ann-Marie Begler, i pressmeddelandet.

Vad hoppas ni att granskningen ska leda till?

– Vi vill ta reda på om det finns något vi kan göra i förebyggande syfte så att något liknande aldrig händer igen, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Bendz, till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De isolerade barnen i Ystads kommun

Mer i ämnet