Ystads kommuns skolchef Dennis Hjelmström mejlade den amerikanska skolan och frågade om barnen gick där. Då fick han svaret att de inte är inskrivna på skolan. Foto: SVT

Skolchefen i Ystad om avslöjandet av barnen

Uppdaterad
Publicerad

Det tog nio år innan Ystads kommun fick reda på missförhållandena med de fem barnen. Under en skolpliktsbevakning upptäckte skolchef Dennis Hjelmström hur det låg till med barnens skolsituation.
– Jag fick se en väldigt övergiven fastighet. När jag såg färska sopor förstod jag att det fanns några personer i huset, säger skolchef Dennis Hjelmström som mejlade och sedan åkte ut till familjens hus.

De fem barnen hölls helt isolerade från omvärlden i en villa i Ystads kommun. Deras mamma och pappa sa att de jobbade utomlands och att barnen blev hemskolade på internet via USA. Men så var inte fallet, vilket kom fram efter en rutinkontroll av Skatteverket. Det avslöjade Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad under måndagen.

Dennis Hjelmström, skolchef i Ystads kommun, var den som tog reda på att barnen inte gick i någon amerikansk skola. Det var under en skolpliktsbevakning som han reagerade på att något inte stod rätt till. De enda intyg som fanns på att barnen inte gick i skola i Sverige var från föräldrarna. Då mejlade han den amerikanska skolan.

– Jag ville undersöka ifall de här barnen var inskrivna och jag fick svaret att de inte var inskrivna, säger han.

Hittade färska sopor

Hjelmström blev orolig och kontaktade socialförvaltningen i kommunen. Dagen efter åkte han till huset där familjen bodde och fick se en väldigt försluten och övergiven fastighet.

– Jag träffade en granne och frågade om barnen, säger Hjelmström.

Grannen berättade att barnen inte hade synts till på några år.

– Så såg jag färska sopor och då förstod jag att det fanns några personer i huset, säger Hjelmström.

”Blandning av lättnad och sorg”

I dag bor barnen i HVB-hem och jourfamiljer. Hjelmström har även träffat ett av barnen i skolan under en kontroll av deras skolgång.

Hur har den här historien berört dig?

– Det är en blandning av lättnad och sorg så klart, att så pass många barn har farit illa förmodligen, men också en frustration naturligtvis över att det har gått så lång tid innan det upptäcks, säger Dennis Hjelmström.

Mer omfattande och tydliga rutiner

För att förhindra det som hänt menar Hjelmström att det krävs mer samarbete mellan olika förvaltningar och lagar som stöder kommunikationen utan hinder.

– Vi behöver ha mer omfattande och tydliga rutiner för hur vi motkontrollerar att barn faktiskt finns på de skolor som föräldrarna uppger att de befinner sig, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De isolerade barnen i Ystads kommun

Mer i ämnet