Sid Andersson och Niclas Brandt som spelar i Hässleholmsbandet Grönwalls kommer sakna dansbandstiden på Björksäter. Foto: Linda Ekström

Nu tystnar musiken på den anrika dansbanan

Uppdaterad
Publicerad

Efter 110 år meddelar nu Björksäter i Hässleholm att dansbanan ska läggas ner. Istället för medryckande musik ska det nu bli bebyggelse på marken.

På midsommarafton 1908 slog portarna upp för första gången och bjöd in till dans på Björksäter. Sedan dess har det dansats och spelats musik i 110 år. Men lagom till årsdagen har ägarna beslutat att stänga ner verksamheten och sälja marken.

– Det känns lite ledsamt, men samtidigt känner vi oss färdiga med den här epoken, säger Timo Kantomäki som driver Björksäter tillsammans med sin fru Ann-Charlotte Witte. Hennes far köpte stället 1979.

Hässleholm
Foto: Linda ekström

– Det har varit en lång process att komma fram till beslutet, men nu känns det helt okej.

Och reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

– Vi gick ut med meddelandet nu i påskhelgen och det har varit chockerande reaktioner på Facebook, berättar Timo.

Grönwalls avslutar

De sista dansbandstonerna på Björksäter kommer att spelas av bandet från trakten, Grönwalls, i maj.

– Det känns jättekul att vi får avsluta danseran här eftersom det var här vi började vår karriär, säger Niclas Brandt som spelar keybord i Grönwalls. Björksäter har varit vår hemmaplan.

Sid Andersson och Niclas Brandt Foto: Linda Ekström

Och det är ingen tvekan att Björksäter har betytt mycket för Hässleholm och trakterna runt omkring.

– Ja, här inne har det skapats många relationer, säger Niclas. Och kanske en och annan skilsmässa också, tillägger han och skrattar.

En som träffade sin fru här är dansbandskollegan Sid Andersson, som spelar bas i Grönwalls.

– Mitt bästa minne härifrån som ung är när jag träffade min fru. Vi träffades under en dans på en sommarfest här, berättar Sid.

Vemodig avslutning

– Det är tragiskt att det ska stängas, menar Sid Andersson. Det är ju ett gammalt anrikt ställe.

Men han ser fram emot spelningen i maj.

Foto: Linda Ekström

– Det kommer att kännas vemodigt, men ska samtidigt bli väldigt roligt. Jag hoppas på att det kommer enormt mycket folk, säger Sid.

– Det är synd att sådana här ställen stänger, menar Niclas Brandt. Folk idag har blivit mer bekväma och går inte ut i samma utsträckning längre. Jag tycker det är viktigt att träffas och umgås.

Marken bebyggs

– Vi har haft diskussioner om marken med kommunen sedan 2010. Nu kommer det att bli bebyggelse på marken iställlet, berättar Timo Kantomäki.

Foto: Linda Ekström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholm

Mer i ämnet