Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Ohlsson är postombud i Lund och tycker det är positivt att lagen förändras. Foto: Johan Dernelius SVT

Så ska knark och vapen i brev stoppas – lag om tystnadsplikt ändras

Uppdaterad
Publicerad

Polisen uppskattar att upp emot en miljon försändelser med narkotika skickas inom landet med posten varje år. Men också andra illegala varor som vapen och explosiva varor.

Hittills har personal i postverksamheten inte fått lov att larma på grund av tystnadsplikt men den 2 januari ändras bestämmelserna i lagen.

Det har funnits en frustration både från brottsbekämpande myndigheter men också hos postoperatörer och personal som hanterar postförsändelserna att de inte kunnat larma om de misstänker något olagligt. Postsekretessen har satt stopp för det.

I takt med ökad illegal handel via svenska internetkonton har mängden narkotika ökat i postflödet.

– Vi kan se genom våra utredningar att det är förhållandevis vanligt med illegala varor i brev och paket. Det är ett sätt för gärningspersonerna att undvika att bli ertappade, att man vill minimera den tid man bär runt på sakerna, säger Jonas Eronen polisens presstalesperson.

En miljon brev med narkotika

I utredningen och propositionen bakom lagändringen står det att ”polismyndigheten uppskattar att upp till en miljon försändelser med narkotika skickas med posten varje år. Den ökade tillgången genom näthandel innebär också att narkotika sprids till orter och platser där det inte finns någon fysisk droghandel”.

Även illegala vapen, explosiva varor, falska id-handlingar och olagliga substanser hittas.

– Tyvärr så förekommer det att kriminella nyttjar våra tjänster för att distribuera varor, säger Postnords säkerhetschef Alexis Larsson.

Han säger också att det är ett arbetsmiljöproblem med farliga substanser i posthanteringen.

Kan bryta tystnadsplikten

Den 2 januari  2023 ändras bestämmelserna för medarbetare i postverksamhet som ges möjlighet att under vissa förutsättningar och på eget initiativ bryta tystnadsplikten.

Postnord, som är störst bland de 30 företag som har tillstånd att bedriva inrikes brev­befordran i landet, har utarbetat rutiner för sina anställda och ombud.

– I praktiken innebär det för oss att om vi upptäcker något misstänkt olagligt under normalhantering så har vi en rättighet att tipsa brottsbekämpande myndigheter men ingen skyldighet, säger Alexis Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.