Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilka förändrade beteendemönster som gör att lagen måste ändras – och vilka risker postpersonal kan utsättas för om det inte görs. Foto: SVT

Ny lag för postanställda – Länsstyrelsen i Västernorrland drivande i ändringen

Uppdaterad
Publicerad

När lagen om tystnadsplikt för personal som hanterar post kom hade internet knappt uppfunnits. Då var det förtroliga brev och meddelanden som skulle skyddas.

I och med förändrade beteendemönster har lagen blivit förlegad och kan till och med innebära en risk för personal som hanterar försändelserna.

Det är Länsstyrelsen Västernorrland som fått uppdraget av Folkhälsomyndigheten att ta fram ett nytt regelverk.

Men det har tagit tid. Redan 2014 fick man pengarna – först nu blir lagen verklighet.

Samverkan på nytt sätt

– Det handlar om lokal samverkan mellan polis, tull, kommunen och postverksamhet. Att personal inte fick kontakta polis vid misstanke om illegala föremål – den nya lagen ger personal tillåtelse till det, berättar Ulrika Viklund, samordnare för brottsförebyggande arbete och Föräldraskapsstöd vid Länsstyrelsen i Västernorrland.

I klippet berättar hon mer om vad den nya lagen innebär och hur postanställda nu kan känna större trygghet på jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.