Unga kvinnor i Skåne får ny chans att vaccinera sig mot HPV-virus

Publicerad

Sedan drygt tio år erbjuds flickor i årskurs 5 vaccin mot HPV-virus. Dagens vaccin ger dock ett mycket bättre skydd än det som erbjöds för tio år sedan. Nu börjar Region Skåne därför att kalla unga kvinnor 23 – 26 år till ny vaccinering.

– Det här är ett sätt att helt utrota livmodershalscancer bland unga kvinnor, säger överläkare Christer Borgfeldt.

Redan 2012 började man erbjuda allmän vaccinering av flickor i årskurs 5. Men flera har missat möjligheten eller fått en äldre variant av vaccinet som inte skyddar lika bra.

Region Stockholm var först ut med att erbjuda ”catch-up”-vaccinering. Nu följer Region Skåne efter.

– Vi vill nå de unga. Speciellt de som inte är vaccinerade sedan tidigare, säger Christer Borgfeldt, överläkare på kvinnokliniken vid Skånes universitetssjukhus Sus.

I klippet förklarar Christer Borgfeldt varför 23-26-åringar bör ta ”catch-up”vaccinet.

90-procentigt skydd

Vaccinet gör störst nytta för de som inte haft sin sexualdebut ännu men enligt Christer Borgfeldt har det även effekt på de som är sexuellt aktiva. Den senaste versionen av vaccinet ger cirka 90 procents skydd mot livmoderhalscancer och det finns inga bevis på att det skulle ge allvarliga biverkningar.

Ingår i forskningsprojekt

Planen är att skicka hem självtest för att säkerhetsställa att personen inte redan har viruset och sedan bjuda in till HPV-vaccination på vårdscentralen. Går allt enligt planerna hoppas man börja redan under första kvartalet 2022.

Hela satsningen i Skåne ska ingå i ett forskningsprojekt som redan är igång på Karolinska universitetssjukhuset.

Sedan 2020 är pojkar i årskurs 5 även en del av allmän HPV-vaccinering men någon ”catch-up”satsning för äldre blir det inte i nuläget.

Varför 23-26-åringar

Enligt Christer Borgfeldt finns det flera anledningar till att man riktar sig till just 23-26-åringar. Vid 23 års ålder går man på sin första screening för livmoderhalscancer och vaccinationen får gärna göras i samband med det.

– Det är främst unga kvinnor som är sexuellt aktiva med flera partners som riskerar att få smittan. Förhoppningen är att förhindra cellförändringar hos unga, säger han.

Men det rör sig också om en ekonomisk fråga och Christer Borgfeldt hade gärna sett att fler åldrar fick vaccinet kostnadsfritt.  Om man är äldre än 26 år och ovaccinerad är hans råd därför att att ta vaccinet – även om man får stå för kostnaden själv.

Det här är HPV-virus

HPV, eller humant papillomvirus, är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. Viruset sprids från person till person genom att hud eller slemhinnor kommer i kontakt med varandra.

Totalt innefattar HPV en grupp på över 200 olika virustyper. Några av dem kan orsaka cancer, framför allt livmoderhalscancer. Över 8 000 kvinnor behandlas årligen mot cellförändringar, 550 kvinnor utvecklar livmoderhalscancer och cirka 150 dör i sjukdomen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Flickor har vaccinerats mot viruset sedan 2012 och sedan i höstas erbjuds både pojkar och flickor i årskurs fem vaccinet. Sedan vaccinationerna startade har man kunnat se att färre yngre kvinnor i Sverige smittats med de typer av HPV som ingår i vaccinerna.

HPV kan även orsaka vissa andra typer av cancer som analcancer, cancer i svalgregionen och i könsorgan.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.