Visa alla (5)
Visa alla (5)

Stor demonstration mot skånsk vård

Uppdaterad
Publicerad

Aktionsgruppen ”Rädda vården” arrangerade på fredagen ytterligare en demonstration mot den politiska femklöverns vårdpolitik.

Omkring 300 demonstranter samlades på Posthusplatsen i Malmö och gick sedan tillsammans mot Regionhuset medan de skanderade:

– Hela Skåne demonstrera – vi vill inte spara mera och yalla, yalla – sjukvård åt alla.

Höll brandtal

Barnmorskan Camilla Mellander höll ett brandtal när demonstrationståget nådde fram till Regionhuset vid Dockan.

”Någon bad mig skrämma skiten av politiker och chefer. Det är inte mitt mål. Däremot kräver jag att politiket och chefer ska ta ansvar för sina beslut”, sa Camilla Mellander bland annat.

”Vi har fått höra av politiker att ”vi ska ta lärdom av denna sommar”. Lärdom tar man av oplanerade händelser – inte av planerade katastrofer.”

– När jag inte kan utföra det arbete som jag är betald för, då är det nog, säger Camilla Mellander till Sydnytt.

Vad ville du framförallt få fram i ditt tal?

– Att man inte lägger pengarna på rätt saker och att man inte frågar oss för vi kan detta.

Inte bara vårdpersonal gick med i demonstrationståget. I tåget fanns också vanliga medborgare som oroar sig för utvecklingen inom vården. En av dem var gravida Miriam Sahlström.

– Jag ska få barn om tio dagar och det känns läskigt att höra att människor larmar och ingenting händer, säger Miriam Sahlström.

– När man hör att det kanske inte finns personal när det är dags att föda, blir man ju otroligt stressad.

”Rädda vården”

Demonstrationen arrangerades av aktionsgruppen ”Rädda vården”, som skrev så här inför dagens demonstration:

”För att få till en förändring, för att få stopp på nedmonteringen av Skånsk sjukvård måste vi arbeta och agera tillsammans, därför bjuder vi in alla som har tröttnat på den nedmontering av vården som sker i Skåne och i resten av Sverige. En trygg och säker sjukvård för alla inblandade är en rättighet som ska tillfalla alla, en rättighet som omfattar att få tillgång till sjukvård som är tillgänglig på nära håll, som innehar de resurser och den kompetens som krävs för att bedriva sjukvård i världsklass.

Att Region Skåne nu tillsätter en utredning för att förbättra förlossningsvården välkomnas, men det sker väldigt sent menar företrädare för ”Rädda vården”

– Det är svar vi har efterlyst länge. Pia Kinhult har haft lång tid på sig att göra något. Det är lite sent nu, säger Agneta Lenander, en av initiativtagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB-krisen

Mer i ämnet