Foto: SVT

Ny dokumentär om pedofilbröderna

Publicerad

Två bröder dömdes i Västernorrland för hundratals grova våldtäkter mot barn. Övergreppen började redan på 2 000-talet i Trelleborg. I en ny P1-dokumentär berättar flera av offren om den hårresande historien om pedofilbröderna.

De två bröderna, 38 och 35 år gamla, dömdes förra året i hovrätten till nio respektive sju års fängelse för hundratals våldtäkter mot barn och hundratals fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Brotten begicks mot barn i skolåldern och bröderna hade riktat in sig på unga som var mobbade i skolan eller hade det svårt hemma.

När bröderna var i tjugoårsåldern lockade de väldigt unga barn till sin lägenhet i Trelleborgsområdet. Där fick barnen spela dataspel, bjöds på godis och senare alkohol och droger av bröderna.

Långt senare, i en intervju i P1 Dokumentär berättar ett av offren, ”Viktor”, hur han bidrog till att sätta stopp för de två männens övergrepp.

Skrev inlägg

Efter ett besök hos bröderna då en av dem visat honom filmer med grova övergrepp på små barn, som fått honom att gråta och kräkas, skrev ”Viktor” ett inlägg på nätforumet Flashback. Han beskrev sin vänskap med de båda männen som under 15 års tid utnyttjat honom och andra barn och undrade vad han skulle ta sig till.

Inlägget engagerade hundratals och fick honom att inse hur han och andra blivit manipulerade av bröderna han trott var hans vänner. Det gav honom stöd och mod att agera.

Han ringde upp en av bröderna på hans födelsedag och fick honom att erkänna brott han begått och spelade in samtalet, mycket för sin egen säkerhet. Han visste inte om någon annan skulle våga anmäla, berättar han i dokumentären.

Innebar vändning

Det inspelade samtalet ledde till att bröderna kunde gripas. I hovrätten dömdes de till nio och sju års fängelse.

För några av offren innebar rättegången att de för första gången kunde prata om det som hänt. För ”Leo”, som var tio år när våldtäkterna började, vände allt när sanningen kom fram och hans vittnesmål bidrog till att fälla bröderna, enligt dokumentären i Sveriges Radio. I dag lever han ett ganska vanligt liv med jobb och flickvän, efter år av psykiska problem och isolering. Hans budskap är att man måste våga anmäla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.