Foto: SVT Design

Bröder begick hundratals barnvåldtäkter i Trelleborg

Publicerad

Två bröder misstänks ha våldtagit flera barn i Trelleborg. Övergreppen ska ha fortsatt när de flyttade till en ort i Västernorrland. Idag får de sina domar vid Ångermanlands tingsrätt.

Fem brottsoffer, idag fyra vuxna män och en kvinna, har vittnat under rättegången. Sammanlagt handlar det om hundratals våldtäkter från 2001 till 2012. Förundersökningen visar att det finns misstankar om att ännu fler utsatts under tiden bröderna bodde i Trelleborg, men att brotten preskriberats.

När bröderna var i 20-årsåldern lockade de till sig yngre pojkar i 10-12-årsåldern i bostadsområdet i Trelleborg. Barnen fick spela dataspel och bjöds på godis och glass av bröderna. Senare fick de även alkohol och droger.

– Det gjorde ont och jag ville inte, men jag fick lite småpengar och några kinapuffar, säger ett av brottsoffren i förhör.

Våldtäkt filmades

Barnen, som nu alla är vuxna, utsattes för grova våldtäkter enligt vittnesmålen. En våldtäkt filmades av bröderna och används som bevisning i rättegången.

Bröderna flyttade senare i till en ort i Västernorrland. Där ska övergreppen ha fortsatt när barnen från Trelleborg kom på besök.

Brottsoffren har vittnat om att de såg upp till bröderna och de fortsatte att komma till deras bostad trots att de utsatts för våldtäkter.

”Mycket manipulativ”

Den äldre brodern beskrivs i förundersökningen som mycket manipulativ.

– Han lyckades på nåt sätt få en att tro att det här var ett normalt sätt att umgås, och pratade om att det var så redan på grekernas tid, säger ett av brottsoffren.

Ett av offren beskriver i förhör hur de sexuella övergreppen började när han var i 11-12-årsåldern, hur det påverkat hans liv, och om kontakter med barnpsyk och institutioner.

– Det var otäckt när han började skära sig. Efter det flyttade vi därifrån, säger mamman till ett av de utsatta barnen i förhör.

Bröderna erkänner barnpornografibrott och den våldtäkt som finns på film.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet