– Jag tycker att det är synd att inte Högsta domstolen tog chansen att ge vägledning till domstolarna hur man ska resonera när man mäter ut straff för väldigt många allvarliga brott, säger riksåklagare Anders Perklev. Foto: Thomas Carlgren

Riksåklagaren beklagar att våldtäktsdomen mot bröderna inte prövas

Publicerad

Högsta domstolen avslog Riksåklagarens begäran om att pröva domen mot de båda barnvåldtäktsdömda bröderna från Sollefteåtrakten som fick straffen sänkta i hovrätten. RÅ anser att det är olyckligt att domstolarnas olika bedömningar skiljer sig åt och beklagar att fallet inte prövas.

– Jag tycker att det är synd att inte Högsta domstolen tog chansen att ge vägledning till domstolarna hur man ska resonera när man mäter ut straff för väldigt många allvarliga brott, säger riksåklagare Anders Perklev till SVT Västernorrland.

Hovrätten sänkte tingsrättens straff för de båda bröderna, 37 och 34 år gamla – från fängelse i 14 respektive 12 år till 9 och 7 år.

Enligt tingsrätten är den äldre brodern skyldig till minst 580 fall av grov våldtäkt mot barn och minst 500 fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig medan den yngre brodern fick ett lägre straff eftersom det rörde sig om färre brott och för att han vid vissa av tillfällena var under 21 år.

Inte bevisat

Men hovrätten ansåg inte att det var bevisat att det handlat om så många gärningar och framhöll också att det gått lång tid sedan brotten brotten begicks.

– Att det skiljer sig så mycket mellan domstolarnas bedömningar beroende vilket sätt man resonerat på när man ska bedöma just väldigt många gärningar i ett ärende, det är olyckligt, säger Anders Perklev och fortsätter:

– Man strävar efter en enhetlig rättstillämpning och en hög grad av förutsägbarhet.

”Tillräckliga straffskalor”

Riksåklagaren anser inte att lagstiftningen är otillräcklig när det gäller den här typen av brott.

– Straffskalorna är tillräckliga, det handlar om hur man tillämpar lagstiftningen och när det gäller många brott som ska bedömas samtidigt och när det handlar om väldigt allvarliga brott så menar jag att det finns utrymme att tolka lagen något annorlunda än man gjorde nu i hovrätten. Här ser vi också att hovrätten och tingsrättens domar skiljer sig åt ganska så kraftigt, konstaterar Anders Perklev. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet