Kammaråklagare Christina Edlund Nilsson

Åklagaren vill överklaga domen mot bröderna

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagare Christina Edlund Nilsson är missnöjd med hovrättsdomen mot de våldtäktsdömda bröderna – och vill försöka få upp målet i Högsta domstolen (HD).

– Jag är besviken över utfallet i hovrätten. Enligt mitt förmenande gjorde tingsrätten en mer korrekt värdering av gärningarna och påföljderna för dem, säger Christina Edlund Nilsson till SVT Västernorrland.

Hon meddelar nu att hon begärt att domen ska överklagas till högsta instans. Det blir nu Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg som inledningsvis ska titta vidare på hennes begäran.

Senast 10 april

Kommer utvecklingscentrum till samma slutsats som Christina Edlund Nilsson utifrån omständigheterna i målet så har Åklagarmyndigheten fram till den 10 april på sig att ansöka om prövningstillstånd till Högsta domstolen.

För att ett mål ska tas upp för prövning i HD krävs i utgångspunkt ”särskilda skäl” – i praktiken att nya omständigheter kommit fram som dittills varit okända tidigare under rättsprocessen, att målet kan komma att utgöra ett prejudikat och bli vägledande för andra liknande mål eller att omständigheterna i målet är så speciella att det bör prövas i högsta instans.

Domen väckte bestörtning

Hovrättens dom i målet kom i tisdags och den innebar att de båda bröder från en ort i Sollefteå kommun som åtalats för totalt över 1000 våldtäkter och sexövergrepp på fem barn under flera års tid fick sina straff sänkta – från 14 respektive 12 års fängelse till nio respektive sju år.

I domskälet bedömer hovrätten bland annat att våldtäktsoffren själva haft ett visst ”utbyte” av umgänget med förövarna.

Domen väckte bestörtning över hela landet, både bland allmänhet och expertis. Förre överåklagaren i Malmö Sven-Erik Alhem menade exempelvis att hovrättens resonemang är ”blåögt och amatörmässigt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet