Högsta domstolen prövar inte hovrättens dom mot bröderna från Sollefteåtrakten. Därmed står beslutet om sänkta straff för de våldtäktsdömda bröderna fast. Foto: SVT montage

Sänkt straff mot våldtäktsdömda bröder står fast

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen prövning av hovrättsdomen där straffen mot två våldtäktsdömda bröder från Sollefteå sänktes med flera år. Riksåklagaren överklagade den uppmärksammade domen – men Högsta domstolen har beslutat att inte ge prövningstillstånd.

De två bröderna, 37 och 34 år gamla, dömdes först i tingsrätten till 14 respektive 12 års fängelse. De hade riktat in sig på barn som var mobbade i skolan eller hade det svårt hemma och utsatte dem för hundratals våldtäkter och åtskilliga andra sexuella övergrepp.

Den äldre brodern befanns skyldig till minst 580 fall av grov våldtäkt mot barn och minst 500 fall av grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Brotten begicks mot fem barn i skolåldern.

Fick sänkta straff

Den yngre brodern fick lägre straff dels för att det rörde sig om färre antal brott, dels för att han vid vissa av tillfällena var under 21 år.

I hovrätten sänktes straffen för bröderna till nio respektive sju års fängelse. Rätten ansåg inte att det var bevisat att det handlat om så många gärningar och framhöll också bland annat att det gått lång tid sedan brotten.

”Finns inte synnerliga skäl”

Hovrätten menade också att de utsatta barnen ändå torde ha haft visst utbyte av umgänget med bröderna, en formulering i domen som väckte starka reaktioner i hela landet både bland jurister och allmänhet.

Men nu står det alltså klart att Riksåklagaren inte får gehör för sin begäran om prövningtillstånd i högsta instans för målet. Högsta domstolen kommer inte att pröva fallet.

I sin motivering skriver HD att man gått igenom materialet men att man inte finner att överklagandet är av vikt för rättstillämpningen, eller att det finns ”synnerliga skäl” för en prövning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet