Kammaråklagare Christina Edlund Nilsson Foto: SVT

Åklagaren välkomnar en HD-granskning

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen ska pröva domen mot våldtäktsdömda bröderna från Sollefteå. Det kan bli hårdare straff igen.

Riksåklagaren (RÅ) anser att det idag är stor osäkerhet hur hovrätterna ska bedöma straffvärdet när det är fråga om upprepade allvarliga brott riktade mot flera målsägande. Därför vill RÅ att Högsta domstolen ska pröva påföljden mot Sollefteåbröderna.

– Jag har noterat det och håller naturligtvis med om att det behövs, säger Chrsitina Edlund Nilsson som är åklagare i målet mot bröderna.

Asperationsprincipen

Bröderna är dömda för en lång rad grova sexbrott mot flera barn under lång tid och enligt RÅ behövs det en vägledning för hur straffvärdet i liknande fall ska bedömas.

Det handlar om den så kallade ”asperationsprincipen” som är ett slags matematisk formel för att räkna samman den slutgiltiga påföljden när gärningsmannen begått många olika brott.

Olika bedömningar

I Sollefteåfallet har Hovrätten för nedre Norrland gjort en helt annan bedömning än tingsrätten och sänkt brödernas fängelsestraff rejält.

I ett liknande mål vid Hovrätten för västra Sverige gav ett snarlikt mål betydligt hårdare straff och det är det som RÅ vill se även för Sollefteåbröderna.

– Jag ser med tillförsikt fram mot en vägledning hur både vi och domstolarna ska bedöma straffvärdet, säger Christina Edlund Nilsson.

I sitt överklagande till Högsta domstolen skriver Riksåklagaren att bröderna bör dömas till samma påföljd som i tingsrätten, till 14 års fängelse för den äldre brodern och 12 år för den yngre.

”Principiellt viktig dom”

Högsta domstolen (HD) ska nu i första läget ta ställning till om målet ska få prövningstillstånd eller inte. Om det sker kommer det sedan att leda till ett utslag, en ny dom.

– Det kommer få stor betydelse på hur vi ska se på liknande mål i framtiden, säger Christina Edlund Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet