Hovrättsrådet Per-Anders Svensson kan tänka sig att domen blir kritiserad

Hovrätten: Barnen hade utbyte av ”umgänget”

Uppdaterad
Publicerad

Ett av skälen till att bröderna fick sänkta fängelsestraff är att våldtäktsoffren själva haft utbyte av umgänget med dem.

Hovrätten för nedre Norrland sänker straffen för de våldtäktsdömda bröderna. Som skäl anges att brotten skett för länge sedan, inget våld har använts och barnen var, med ett undantag, unga men inte väldigt unga.

Hovrätten menar också att antalet våldtäkter inte kan styrkas. Det var många, men hur många vet man inte exakt. Uppskattningar är svåra att göra, därför menar rätten att det måste finnas lite marginal.

Utbyte av umgänget

Det mest kontroversiella i domen är dock att hovrätten menar att barnen haft utbyte av umgänget med bröderna. ”De spelade TV-spel och rollspel samt umgicks även i övrigt tillsammans” skriver hovrätten i domen. Rätten menar att brödernas syfte med kontakterna inte enbart varit av sexuell natur.

– Det har inte varit ett rent enbart utnyttjande i självtillfredsställande syfte, kan man säga, säger hovrättsrådet Per-Anders Svensson till SVT Västernorrland.

Ni har bedömt att de har haft ett utbyte av varandra?

– Ja, det säger de själva, alla barn säger att de har haft ett utbyte av umgänget med bröderna.

Ni har ansett att det är viktigt poängtera just den här delen, varför då?

– Vi vill förklara i domen hur vi har kommit fram till det här och försöka nyansera bedömningen mellan olika typer av våldtäktssituationer. Det kan vara bra för allmänheten och den som läser domen att ta till sig det här att man ska göra en sådan här bedömning.

Har det varit viktigt för er att göra den distinktionen?

– Ja, vi vill poängtera det i domen att det är en distinktion mellan olika fall. Man ska utnyttja den straffskala som finns mellan mindre allvarliga fall och extremt grova fall, så man inte klumpar ihop allting så att alla fall ser likadana ut.

Det finns grader i helvetet?

– Det kan man säga.

Räknar ni med att ni får kritik för den här domen?

– Det kan man mycket väl tänka sig. Den här typen av brott brukar vara upprörande för många, oavsett vad man kommer fram till, avslutar Per-Anders Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bröderna och barnvåldtäkterna

Mer i ämnet