Inger Åhman och Dennis Eriksson vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp använder ny genteknik vid växtförädling. Foto: SVT

De skapar växter som är resistenta mot bladlöss

Publicerad

Växter som är motståndskraftiga mot bladlöss och en oljeväxt som går att odla i kalla klimat.
I Alnarp använder forskare ny genteknik som revolutionerat växtförädlingen.
Men det är oklart hur den nya tekniken ska regleras. EU-domstolen kommer snart med ett viktigt avgörande.

– Vi väntar intensivt och spänt på beskedet, säger Dennis Eriksson, forskare vid institutionen för växtförädling vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp.

På besök i Alnarp får vi titta in i den relativt nya Biotronen, en klimat- och odlingskammare för de växtsorter som tagits fram. Här finns bland annat en oljeväxt som är tvåårig och en kornsort som ska kunna stå emot havrebladlusen.

”Nu har vi mer kunskap”

Med mildare höstar har bladlöss blivit ett så stort problem att vissa fält med korn och vete måste köras upp. Men med växtförädlingstekniken Crispr/Cas 9 slår man ut de gener i plantan som gynnar bladlössen.

– Tidigare har man fört in gener för ökad motståndskraft i nya sorter. Nu har vi mer kunskap om hur skadegörarna interagerar med sina växter och det visar sig att de försöker påverka växten så den blir gynnsammare för dem. Det är sådana gener som vi då försöker slå ut, säger Inger Åhman professor i växtförädling.

Foto: SVT Nyheter Skåne

Förändrar arvsmassan

Tekniken har revolutionerat såväl medicinen som växtförädlingen. På ett exakt och enkelt vis kan man ändra i arvsmassan.

I traditionell växtförädling får man fram mutationer mer slumpmässigt genom att använda radioaktiv strålning eller kemikalier.

Men tekniken har också väckt frågan i EU-domstolen om den ska regleras lika hårt som GMO/genmodifierad gröda.

Varför är det så viktigt?

– Därför det kommer att påverka framtida prioriteringar och strategier för växtförädling, kommersiell tillämpning av de här teknikerna, säger Dennis Eriksson.

Ett första utlåtande från domstolen i januari tyder på att tekniken kommer att undantas GMO-reglerna, säger Dennis Eriksson som är försiktigt optimistisk. Beslutet kommer att få avgörande betydelse för att få ut växterna på marknaden vilket har varit oerhört svårt med GMO-grödorna.

Hoppas nå ut på marknaden

Svenska Jordbruksverkets tolkning är att man kan göra undantag i vissa fall.

– Om vi slipper hela det här extra regelverket så blir det mycket lättare att få ut de här olika tillämpningarna som fältkrassing, potatis och korn på marknaden och att det når lantbrukaren så småningom.

EU-domstolens besked kommer under vår eller försommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer