Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilthandläggaren Nils Carlsson berätta om kollegans upptäckt. Foto: David Börjesson/Ida Roos

Ny kull vargungar i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Skåne har fått tillökning på vargfronten. Det handlar om en ny kull vargvalpar som upptäckts av länsstyrelsen i reviret Linderödsåsen i östra Skåne.

Det var under en regelbunden tur i Linderödsåsen som David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne, skymtade vad han nu vet var vargvalpar.

– Det var förra veckan. Jag kollade viltkameror och följde upp tips från allmänheten när jag såg något som rörde sig 50 till 60 meter bort, säger David Börjesson.

Sen kom en vuxen varg.

– Den verkade ha fått nys på mig och tog därför en valp i munnen och gick. Om de upplever att de är störda så byter de plats, säger han.

Troligtvis vargparet från i fjol

Förra vintern konstaterades att en varghane från Västmanland och en varghona från Östergötland etablerat ett revir i Skåne – det första i modern tid. Paret fick en kull under 2021. Under hösten fångades åtta vargar totalt på bild.

De nya valparna som fötts under våren tros vara runt en månad gamla. David Börjesson misstänker att det är samma vargpar som ligger bakom årets kull.

– Vi kan inte vara helt säkra. Men vi har samlat spillning från platsen och har nu skickat det på analys för att få det klargjort, säger han.

Hör mer om vargarna i Skåne i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet