• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Anna Söderlund Strand, mikrobiolog. Foto: SVT

Så här fungerar Region Skånes nya corona-test

Publicerad

Kemikalierna som behövs för att bearbeta corona-prov är en bristvara i hela världen. Nu har mikrobiologer i Skåne skapat en ny metod, som gör oss oberoende av den kommersiella kemikalien – samtidigt som möjligheten att testa fler ökar.

En innovation sprungen ur krisen. Så beskriver Ingvar Eliasson, verksamhetschef för vid klinisk mikrobiologi i Lund, den nya testmetoden som ska kunna påvisa COVID19.

– Den kommer framför allt att innebära att vi får ökad kapacitet att köra stora volymer av prover, men också att vi gör oss oberoende av kommersiella reagens som har blivit en bristvara i världen.

Ska användas på vårdpersonal

Metoden ska användas för att testa vårdpersonal. Förhoppningen är att dessa på så sätt ska kunna återgå till arbetet tidigare, trots symptom som nu tvingar dem att stanna hemma. Patienter kommer däremot fortsätta provtas enligt de gamla rutinerna.

– Vi kommer ha  det här som plan b för patienter också, men där har vi en mycket högre tryck på svarstider. Det här är ett volymspår och inte ett snabbspår, säger Ingvar Eliasson som menar att den nya metoden i praktiken är lika säker som den förra.

2000 prov om dagen

Redan i veckan har man börjat provta vårdpersonal i Helsingborg, och planen är att man nu ska öppna upp provtagningsstationer vid alla akutsjukhus. I ett senare skede kan vårdpersonal inom kommunal omsorg också bli aktuell att provtas. 

– Vi har riggat det så att vi kan ta ca 2000 prov om dagen, säger Ingvar Eliasson.

Se videoklippet ovan för att se hur det går till när  proverna bearbetas och analyseras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.