Närmare 15 000 kvinnor deltog i studien vid Skånes universitetssjukhus. Foto: Christine Olsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

3D mammografi ska upptäcka fler bröstcancertumörer

Publicerad

En ny metod gör det möjligt att upptäcka 30 procent fler bröstcancertumörer än vid en traditionell mammografi. Det visar slutresultaten från en studie vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus. En nackdelen är att metoden ger fler falska cancerlarm.

Den nya mammografimetoden kallas brösttomosyntes och har testats i en klinisk studie vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus. Den går ut på att man tar en tredimensionell bild av bröstet, till skillnad från den vanliga metoden där all bröstvävnad återges i en enda bild.

Med 3D mammografi tas flera röntgenbilder av bröstet i olika vinklar, vilket ger mer och bättre information som ökar chansen att upptäcka tumörer.

Ny teknik förbättrar

– Det är en mycket bättre mammografi rent tekniskt. Med 3D mammografi kan fler röntgenbilder tas av bröstet i olika vinklar, så man kan lättare se tumörerna, säger Sophia Zackrisson, docent vid Lunds universitet och röntgenläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Sophia Zackrisson, universitetslektor och docent vid Lunds universitet. Foto: Kim Lindkvist

Metoden används redan vid bland annat Skånes universitetssjukhus. Enligt Sophia Zackrisson är det en tidsfråga innan den införs på fler ställen.

– En del tumörer ser vi inte på mammografi i dag för att de döljs av överlappande vävnad. Dessutom använder vi mindre tryck på bröstet så att de blir behhagligare. I dag undviker många att gå på mammografi för att de tycker det gör ont.

Fler falska cancerlarm

Nackdelen med metoden är att den ökar antalet falskt positiva tumörfynd. I studien återkallades 3,6 procent av kvinnorna felaktigt, jämfört med 2,5 procent med vanlig mammografi.

-Vi vet ju om att många kvinnor blir otroligt stressade över detta. Och det finns studier som visar att det har effekter på folks välbefinnande och livskvalitet, så det är helt klart så att man ska hålla den andelen så låg som möjligt, säger Sophia Zackrisson.

Fakta: Brösttomosyntes

Visa

Närmare 15 000 kvinnor deltog i studien, som genomfördes vid Skånes universitetssjukhus i Malmö mellan 2010 och 2015. Nu publiceras slutresultatet i The Lancet Oncology.

Med brösttomosyntes upptäcktes 34 procent fler cancertumörer än med traditionell mammografi. Samtidigt gav metoden fler falskt positiva fynd.

Med anledning av risken för överdiagnostik ska forskarna tillsammans med kollegor i Europa genomföra en metastudie där olika forskningsreslutat läggs samman och analyseras.

Källa: Lunds universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer