Foto: TT

Ny rapport: Vissa blir kontrollerade flera gånger samma dag

Publicerad

Afrosvenskar, muslimer och romer i Skåne berättar om hur de gång på gång stoppas av poliser utan någon brottsmisstanke. Vittnesmålen presenterades i en ny rapport på tisdagen.

Det är organisationen Civil Rights Defenders som har beställt rapporten ”Slumpvis utvald” från Kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet. Studien består av intervjuer med såväl polisen som personer som vittnar om att de har utsatts för så kallad etnisk profilering.

– Vissa personer beskriver att de stoppats och kontrollerats flera gånger på en dag utan att de begått något brott. Det handlar om vardagliga situationer, till exempel när de kör bil, ska åka tunnelbana eller gå igenom passkontrollen på en flygplats, säger rapportförfattaren Leandro Schclarek Mulinari, doktorand i kriminologi vid Stockholms universitet.

Känner sig misstänkliggjorda

Intervjupersonerna berättar hur det känns att utan orsak behandlas som potentiell förövare när man stoppas av polis. Informanterna beskriver också hur de ibland misstänkliggörs när de själva är brottsoffer.

Civil Rights Defenders vill med rapporten belysa att etnisk profilering är ett strukturellt problem.

De intervjuade poliserna menar däremot att att människors bakgrund och utseende inte spelar någon roll. Till skillnad från de grupper som drabbas upplever alltså inte polisen att ras/etnicitet är en faktor som villkorar vilka som utsätts för kontroll och övervakning.

Polisen ger annan bild

De poliser som intervjuas i rapporten menar däremot att att människors bakgrund och utseende inte spelar någon roll för urvalet.

Nyligen presenterades ett förslag där polisen ska få ökad befogenhet att slumpvis genomföra kroppsvisitering, fingeravtryck av barn och fotografering av folk som inte vill bli identifierade, som ett led i polisens arbete att leta efter personer som vistas illegalt i Sverige.

I samband med det uttalade sig chefen för gränspolisen i region Syd.

– Det är inte alls som under Reva-debatten, vi möts av stor förståelse för vårt arbete nu.

Ulf Sempert, polismästare i region Syd kommenterar:

– Det som står i rapporten är väldigt tänkvärt och vi måste ta det till oss. Samtidigt har vi vårt uppdrag. Vi ska skapa en trygg miljö och då måste vi göra kontroller, som ibland sker i offentliga miljöer.

– När vi gör våra kontroller är det viktigt att vi förklarar för dem vi kontrollerar och att vi gör det på ett professionellt och värdigt sätt, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer