Freinetskolan i Lund Foto: Mikael Nilsson

Ny skolbrand i S:t Larsparken i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har hela natten till måndagen bekämpat en kraftig brand på Freinetskolan i Lund. Brandorsaken är okänd men det är andra gången på kort tid som det brinner i en skola i S:t Larsparken.

Larmet kom till SOS Alarm vid ett-tiden. När räddningstjänsten kom till platsen slog lågor ut från byggnaden och mycket av arbetet under natten har handlat om att hindra elden från att sprida sig.

I ett pressmeddelande skriver Räddningstjänsten att eftersom byggnaden är gammal och konstruktionen utförd i brännbart material, så är risken stor för okontrollerad spridning. Man räknar med att ha resurser på plats under hela förmiddagen. Ingen person skadades vid branden.

Bränderna i Lund

Freinetskolans rektor Lana Berg skriver i ett mejl till SVT Nyheter Skåne:

”Just nu arbetar skolledningen tillsammans med krisgruppen för att planera verksamheten framöver och hitta lösningar för såväl barn som elever i förskola och grundskola. Nu som alltid måste vi ha barnen och eleverna i fokus.”

Andra branden på kort tid

Det här är andra gången på kort tid som det brinner på en skola i S:t Larsparken i Lund. För två veckor sedan brann det i Consensum Gymnasium som ligger i närheten av Freinetskolan. Den gången skadades också ett förråd tillhörande en begravningsbyrå och ett stort antal kistor förstördes.

Under eftermiddagen kommer skolledningen att ha ett möte med fastighetsförvaltarna för att diskutera var verksamheten kan bedrivas framöver.

”Förskole- och skolverksamheten kommer att fortsätta som planerat, fast delvis i andra lokaler. Skolan bedriver också undervisning och fritidshemsverksamhet i en annan byggnad, som inte alls skadats av branden. Där kommer verksamhet att kunna pågå även fortsättningsvis.”, skriver skriver Lana Berg.

Freinetskolan i Lund bedrivs av en ideell förening och bedriver undervisning för ungefär 180 barn från förskola upp till årskurs 9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränderna i Lund

Mer i ämnet