Nu startar Malmö stad, Region Skåne och Länsstyrelsen ett nytt testcenter i Rosengård. Foto: Johan Nilsson/TT

Nytt testcenter öppnas på Rosengård

Publicerad

Boende på Rosengård som inte kan boka självtest via 1177 kommer inom kort kunna göra det i anslutning till Kryddgårdens vårdcentral.

– Vi har ett bekymmersamt epidemiologiskt läge med stor risk för att smittspridningen ökar igen, säger Marianne Alanko Blomé, biträdande smittskyddsläkare.

Tanken är att testenheten ska fungera som en förstärkning av primärvården och att fler i Malmö ska få en enhetlig handläggning av positiva covid-19 fall.

– Det har inte varit för mycket folk i vårdcentralen, men om man inte kan komma in på 1177 då kanske man låter bli att testa sig. Det finns olika skäl till varför man inte kan boka självtest. Men vi vet att i tätbefolkade områden kan man behöva förstärka provtagningen, säger Marianne Alanko Blomé, biträdande smittskyddsläkare.

”Vill säkra tillgång till provtagning”

Den nya testenheten är ett samarbete mellan Region Skåne, Malmö stad och Länsstyrelsen i Skåne. På plats kommer det finnas tolkar för den som behöver det vid påvisad positivt covidtest.

– Då vi haft en hög andra våg vid årsskiftet behöver ytterligare insatser göras. Vi vill säkra en säker tillgång till provtagning, kombinerat med riktad information och smittspårning direkt på plats i områden där man kanske av olika skäl inte använder sig av 1177.se-testningen till fullo. Då hänvisas man istället till vårdcentralerna och då förstärks Kryddgårdens vårdcentral med detta nu.

Bekymmersamt läge

I somras startade den centrala smittspårningsenheten. Sedan dess har ett 20-tal provtagningsplatser för självtest för bilburna öppnats i regionen, samt ett 50-tal apotek där ett friskt ombud kan hämta ut självtest till en person med symtom.

– Vi har arbetat intensivt med att utöka tillgången till provtagning under det senaste dryga halvåret. Men det finns utrymme för ytterligare insatser för att förbättra tillgången, vilket är anledningen till att denna lokala förstärkning av primärvården nu görs.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rasmus Havmöller är regional chefsläkare i Skåne. Foto: Johan Nilsson/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet