Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cajsa Ernholdt på bedrägerisektionen på polisen, ser en ökning av falska sms över hela landet. Smsen varierar i hur de ser ut, men är ofta i syfte att komma åt pengar. Foto: SVT.

Ny våg av bluff-sms i Sverige: ”Tar vad de kan komma åt”

Uppdaterad
Publicerad

I Skåne ser polisen nu en ny våg av bluff-sms som skickats ut. Så kallad ”smishing”, där bedragare via sms påstår sig komma från ett företag för att få pengar eller andra uppgifter, är vanligt förekommande idag.

– Så länge de tjänar så mycket pengar på det så kommer de fortsätta, säger Cajsa Ernholdt, bitr. sektionschef bedrägerisektionen Polisen syd.

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ), har bedrägeribrotten ökat under första halvåret i år jämfört samma period förra året. Framförallt är det brottstyperna kortbedrägeri och bedrägeri genom social manipulation som ökat mest. ”Smishing” ingår under den senare kategorin.

– Vi har under väldigt många år vant oss vid att det kommer mycket skräppost i vår mail. Men när det kommer som ett meddelande i vår telefon via sms, är det kanske större risk att vi går på det, säger Cajsa Ernholdt, bitr. sektionschef bedrägerisektionen Polisen syd.

Tömmer sparkonton

SVT Nyheter Skåne har tidigare berättat om Gitte Pålsson, som blev av med nästan 350 000 kronor genom telefonbedrägeri. I förra veckan rapporterade Norra Skåne om ett par som blev av med 250 000 kronor, där första kontakt togs via sms.

– De tar vad de kan komma åt. Vi har många ärenden där man har tömt sparkonton helt och hållet. Trots att det har varit väldigt mycket media och vi har informerat mycket, så lyckas gärningsmännen att lura väldigt många målsäganden, säger Cajsa Ernholdt.

Polisen: Ring aldrig numret i sms:et

Polisen ser även att bedragare i vissa fall utgår ifrån en lista med specifika åldersgrupper eller regioner. Du löper även en större risk att bli bedragen, om du redan har blivit det en gång.

– Har man blivit utsatt för ett investeringsbedrägeri så kanske det går ett tag, sen dyker målsägande upp i våra system igen. Då har målsägande kanske blivit kontaktade av ett företag för att hjälpa folk som blir utsatta för bedrägeri. Då blir man lurad igen.

För att aldrig hamna i den sitsen gäller det att ha ett skeptiskt förhållningssätt till ovanliga sms.

– Kontakta företaget via deras ordinarie uppgifter. Ring aldrig numret som står i sms:et. Klicka aldrig på länkar i sms:en. Logga aldrig in på Bank-id på någon annans uppmaning, säger Cajsa Ernholdt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.