Nu ska även symptomfria personer som bor med en covidsjuk person testa sig, enligt Region Skånes nya riktlinje. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Nya beskedet i Skåne: den som bor med covidsjuk bör testa sig

Publicerad

Alla som bor med någon som är covidsjuk bör testa sig, även om de saknar symptom. Det meddelade Region Skåne under torsdagen.

Region Skåne skriver i ett pressmeddelande under torsdagseftermiddagen att testkapaciteten i regionen är så pass god att alla som bor med covidsjuka bör testa sig, även om de är symtomfria.

Rekommendationen införs i Region Skåne för att snabbare kunna upptäcka personer som är smittade utan att veta om det.

– Den som bor eller har bott med en person som har covid-19 måste följa vissa regler. Som att arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar efter att den man bor med testade sig. Det betyder även att man bör undvika helt att träffa andra än de man bor med under den perioden, skriver Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Testet ska göras dag fem efter att den man bor med har gjort sitt test. Om någon i hushållet får symptom ska testet göras så snart som möjligt efter att symptomen började. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.