Foto: SVT

Nya brott mot äldre kvinnor – falska poliser inblandade

Uppdaterad
Publicerad

Vågen av stölder och bedrägerier riktade mot äldre personer i Skåne fortsätter. På måndagseftermiddagen tog sig flera män, som utgav sig för att vara poliser, in hos en kvinna i 100-årsåldern i Malmö. Även en äldre kvinna i Ystad har drabbats.

Männen letade efter värdesaker men det är oklart om de fick med sig något stöldgods. Hemtjänsten larmade polisen, när den kom hem till kvinnans lägenhet. I nuläget är inga gripna, enligt polisen.

Uppmanades identifiera

I Ystad blev en kvinna i 75-årsåldern uppringd av en man som utgav sig för att vara polis och att kvinnan blivit utsatt för så kallad skimning, skriver Ystads Allehanda.

Han uppmanade kvinnan att lämna Ystad och bege sig till en annan ort för att identifiera de personer som polisen skulle ha gripit. Kvinnan fattade dock misstankar och ringde den riktiga polisen.

– En anmälan om bedrägeri har upprättats, säger Evelina Olsson, polisens presstalesperson.

Ett antal liknande fall

Under hösten och vintern har en rad äldre personer i polisregion Syd, främst i Malmö, blivit utsatta för stölder och bedrägerier. Ofta har det rört sig om personer som först ringer till sina offer och utger sig för att vara poliser.

I fredags anhölls i samband med en ny stöld en man i 30-årsåldern, på sannolika skäl misstänkt för bedrägeri.

Polisen i Malmö uppmanar alla att prata med sina äldre anhöriga och varna för att personer kan kontakta dem och utge sig för att vara poliser. Bara under måndagen skedde sju försök och två fullbordade stölder på detta sätt, riktade mot äldre kvinnor i åldern 95 till 100 år. I vissa fall har gärningsmännen blivit hotfulla när de nekats tillträde till kvinnornas hem.

”Arbetar med att luras”

– De arbetar med att luras, det är deras jobb, de lurar äldre människor, säger polisinformatör Nils Norling vid en pressträff i Malmö.

Äldre som blir kontaktade av personer som uppger sig vara poliser bör be att få se polislegitimation och ringa 11414 och kontrollera om det stämmer att poliser är på deras adress. Om personer tränger sig in bör man snarast ringa 112, uppmanar kommunpolis Tobias Bråhammar.

– Vi har sett en ökad trend och från polisens sida ska vi försöka öka resurserna mot detta, säger han.

Polisen kan inte utesluta att fler blivit drabbade, men på kort tid har det handlat om ett drygt tiotal liknande brott eller brottsförsök.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer