Invigningen av nya vägsträckan lockade många nyfikna. Foto: SVT/Johan Dernelius

Nya E22-sträckan invigd – halvår tidigare än planerat

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 12.50 på onsdagen öppnades nya E22-sträckan förbi Linderöd för bilister. Etappen är en del i ett större arbete med att bygga om E22.

Första spadtaget på etappen togs i mars 2016. Invigningen var planerad till juni 2018, men motorvägssträckan blev alltså färdig ett halvår tidigare än planerat.

– Vi har jobbat målmedvetet och haft tur med vädret. Vi hade en bra första schaktsommar och mild vinter förra året, säger Anders Stjernström, projektledare på Trafikverket.

Anders Stjernström, projektledare på Trafikverket. Foto: SVT/Johan Dernelius

Han började arbeta med projektet 2009, och den totala prissumman för den här etappen landar på 265 miljoner kronor. Den 6,5 kilometer långa sträckan går söder om Linderöd och ansluter i Knopparp.

Etappen är en del i ett större arbete med att bygga om delar av E22. Vägen är idag en hårt trafikerad och olycksdrabbad sträcka, som därför byggs om till motorväg och mötesfriväg.

– Jag tycker också att det finns en tydlig politisk ambition att vidga Öresundsregionen genom att knyta ihop östra Skåne med västra Skåne. Sedan kommer det också innebära snabbare restid och bättre trafiksäkerhet mellan Malmö och Kristianstad. Det är en lång sträcka som andra också har nytta av, som Blekinge och Småland, säger Anders Stjernström, projektledare på Trafikverket.

Foto: SVT/Johan Dernelius

E22 vid Linderöd har dragits om och går inte längre genom samhället.

– Det får en stor effekt inne i Linderöd med lägre bullernivåer. Sedan finns det såklart andra som drabbas av buller längst nya sträckan tyvärr. Men som jag ser det är barnen stora vinnare, nu slipper de ha en stor bilväg som bullrar precis vid skolgården.

Hur påverkas jultrafiken?

– Den blir säkrare, det här är en betydligt säkrare väg med mittbarriär. Det sker ju många olyckor i jultrafik. Sedan kortas också restiden med en och en halv minut.

Kommande byggprojekt E22 Skåne:

* Vid Tollarp planeras E22 byggas om så att den går norr om Tollarp för att minska trafikmängden i Sätaröd, Sandhusen och Tollarp. Kontrakt tecknas med kommande entreprenör under kring jul/nyår och därefter påbörjas byggarbetet, troligen under våren 2018.

* Sträckan Gastelyckan-Lund Norra får en ny anslutning till E22 vid Ideon. Byggstart 2019.

* Sträckan Fjälkinge-Gualöv föreslås byggas om till motorväg. Planerad byggstart 2020.

* Sträckan Fogdarp-Hörby N föreslås byggas om till motorväg. Osäker byggstart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.