Foto: Linda Honnér/SVT

Nya metoder för hemmaodling

Uppdaterad
Publicerad

Att odla tomater och ruccola i en liten lägenhet i stan behöver inte vara omständigt och smutsigt. Föreningen Hemmaodlat experimenterar med olika metoder som ska göra det enklare för alla att skörda sin egen sallad.

– Att gå från frö till skörd gör att man får en ökad förståelse för vad det innebär att odla upp någonting och det tro jag är viktigt i dagens samhälle.

Niklas Hjelm startade föreningen Hemmaodlat för fyra år sedan kände han ett sug efter att kunna odla sina egna grönsaker och kryddor och han ville göra det snabbt. Idag har föreningen vuxit och han och hans odlarvänner försöker sprida den kunskap de har samlat på sig genom studiecirklar och instruktionsfilmer. Det är framför allt metoden hydropinik som handlar om att odla utan jord, som är i fokus.

Experimentell verkstad

Men lokalen på Augustenborg i Malmö har också blivit ett slags laboratorium där Niklas Hjelm och de andra hemmaodlarna exprimenterar med olika metoder.

– Vi jobbar just nu med akvaponik, som innebär att man odlar med fiskar som tillför näring till växterna men har också gjort försök med t.ex. antroponik där människans urin används som näringskälla.

Växter staplas på varandra och byggs in i inredningen för att det ska bli lättare att ha odlingar i en vanlig lägenhet. Men förhoppningen är att deras metoder också ska spridas till andra delar av samhället.

– Det finns inget som säger att butiker inte kan odla t.ex. i växthus på sina egna tak och skörda när det finns ett behov, utan att behöva förpacka och att bara använda det som behövs. Det skulle innebära att de kan minska svinnet och få en helt annan kvalitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer