Nya raketattacker i Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

Fyrverkeriattackerna i Kristianstad har fortsatt på lördagen. Ungdomar har skjutit raketer mot poliser, väktare, privatpersoner, fordon och fastigheter.

– Det har eskalerat, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen.

Polisen har haft en ökad närvaro i framför allt stadsdelen Näsby.

– Det är vad vi kallar trygghetsskapande åtgärder, säger Rickard Lundqvist och fortsätter:

– Ingen är frihetsberövad i nuläget, det främsta syftet är att vara på plats och visa upp oss. Det är viktigt att vi inte viker bara för att man skjuter raketer mot oss.

Ingen skadades

Sammanlagt handlar det om ett tiotal ärenden. Ingen person har rapporterats skadats.

– Men varje gång man skjuter en sådan här pjäs så riskerar en människa att skadas. Det kan också bli materiella skador eller börja brinna.

Sent på lördagskvällen var det lugnt i området.

Även i Skaraborg har polisen larmats om flera incidenter med smällare och raketer, rapporterar P4 Skaraborg. Bland annat sköts raketer mot en bensinstation i Tidaholm. Polisen har också ryckt ut i Skövde och Timmersdala.

Släckte brand

På fredagskvällen sköt ett gäng ungdomar fyrverkerier mot räddningspersonal i Kristianstad i samband med släckningen av en brand i ett soprum. Även polis, väktare och privatpersoner besköts vid olika tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.