Nya regler oroar bryggerier

Uppdaterad
Publicerad

Systembolagets nya regler från första september orsakar nu stor oro bland småbryggerierna i landet. Flera har fått sitt sortiment på systembolagets hyllor decimerat.

En stor oro sprids nu hos mikrobryggerierna i landet. Villkoren för att man ska få plats på systembolagets hyllor kommer förändras kraftigt. Och en av dom först drabbade är ett ungt bryggeri i Staffanstorp.

-Vi var positiva efter att ha fått information om de nya reglerna i Maj, men nu har vi blivit besvikna på den nya moddellen som ska införas den första september

Jonas Carlsson Stroh är ordförande för de 400 ölentusiasterna i sällskapet Malte och han är också bekymrad ur ett konsumentperspektiv.

-Det jag hör nu om hur detta drabbar de små bryggerierna som exempelvis Brekeriet så är jag orolig för att de öl jag gillar försvinner från mina lokala systembolag.

Såld volym för liten

Bara en av dom tre ölsorterna som Brekeriet har nu på de de tre näraliggande systembolagens hyllor kommer att få finnas kvar efter första september.

Skälet till detta är att de sålt för lite, men detta beror märkligt nog enligt ägarna på att de sålt för mycket och för snabbt så att det blev tillfälligt slut. Därmed blev den sålda volymen för liten.

-Våra öl har sålt för mycket det vill säga sålt för lite eftersom det sålt för mycket, säger André Ek och skrattar åt denna moment 22-situation.

Systembolagets presschef Lennart Agén säger att man nu för samtal med Bekeriet om en eventuell lösning.

-Situationen beror på att de valt att leverera till andra aktörer.

Flera småbryggerier ansluter sig nu till kritiken mot systembolagets snabba regelförändringar som ska ha drag av godtycke och otydlighet enligt kritikerna.

Öl ska kvalitetssäkras ännu mer

Jonas Carlsson Stroh beskriver Systembolaget som en av världens importörer och detaljhandelskedjor i alkohol.

-Det är en koloss som är svår att svänga runt för att följa med i det ökade intresset för dessa ölsorter.

Hittills har mikrobryggerierna varit garanterade att få en plats på de tre närmsta bolagens hyllor. Denna garanti försvinner och istället kommer systembolaget kvalitetssäkra bland ölen på hyllorna.

På vilka grunder denna sortering kommer ske är inte tydlig för många av de små bryggerierna.

Systembolagets presschef Lennart Agén säger självkritiskt att man kunde ha haft en bättre kommunikation med de små leverantörerna för att lugna oron.

-Men vi har faktiskt ringt till alla våra leverantörer för att informera om förändringen.

För det lilla välrenommerade bryggeriet återstår nu inte så många andra alternativ än att sälja direkt till restauranger och att exportera till exempelvis Danmark.

Och enligt Christian Ek kan det därmed bli så att man blir tvungen att åka till Köpenhamn för att få tag i dessa ölsorter.

-Det blir ju inte ekonomiskt försvarbart att leverera så lite så det kan tyvärr bli så.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer