Kristianstad HK är klara för elitserien Foto: SVT

Nya utmaningar för Kristianstad HK

Uppdaterad
Publicerad

För nio år sedan startade satsningen på damhandboll i Kristianstad Handbollsklubb. Nu har handbollsstaden för första gången fått ett damlag i elitserien.

Med fem omgångar kvar i Allsvenskan säkrade KHK en plats till elitserien nästa år. Flera av tjejerna har varit med en lång väg och nu väntar fler träninga och tuffare motstånd i den högsta serien.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger Linnea Jönsson, lagkapten i KHK.

Men i och med att man tar steget upp så krävs det att organisationen gör likadant. Sten Ravhed var med och startade föreningen för nio år sedan och är nu på jakt efter nya sponsorer och att utöka staben runt laget för att få en professionellare organisation.

– Vi måste bygga upp en förening som klarar av organisationen utanför plan. Vi vill ju inte bara vara ett lag som kommer upp och försvinner, säger han.

Herrlaget ger draghjälp

Samtidigt drar stadens herrlag, IFK Kristianstad, redan en stor publik till handbollsarenan. Men lagkapten Linnea Jönsson tror inte att man konkurrerar om publiken, utan snarare att IFK:s popularitet är en fördel. 

– De som redan gillar att titta på handboll kan ju börjar titta på oss också. De kommer ju inte sluta titta på IFK bara för att de tittar på oss, säger hon.

Firas av många

Trots att det är flera matcher kvar har KHK redan hunnit uppvaktas av både Kristianstadpubliken och kommunalrådet.

– Kristianstad är en stad där handbollen sedan länge har en stark position, säger Pierre Månsson, kommunalråd, och fortsätter: det är viktigt att det också finns kvinnliga förebilder för de som spelar handboll.

Han får medhåll av Lovisa Holmgren som spelar i KHK, flickor -03.

– Om några år så spelar jag också i elitserien, med mina kompisar, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.