Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet våtmarker ska nu utökas kraftigt på Österlen. Hör bland annat projektledare Therese Parodi berätta om hur det ska gå till. Foto: SVT

Här återskapas det gamla Österlen – våtmarker är nyckeln

Uppdaterad
Publicerad

Våtmarkerna ska svälla ut rejält över sydöstra Skåne. 25 miljoner kronor ligger i potten och nu inleds jakten på hugade markägare som är villiga att lägga delar av sina arealer under vatten.

– Det känns som att vi ”målar tillbaka” landskapet, som det en gång varit, säger projektledare Therese Parodi på Österlens vattenråd.

Projektet sträcker sig över sex kommuner på och kring Österlen; Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Sjöbo, Kristianstad och Hörby. Utifrån en total budget på 25,5 miljoner kronor erbjuds markägare hjälp med att återskapa gamla våtmarker eller anlägga nya.

– Värdet ligger i de stora miljöeffekter våtmarkerna bidrar till, saker som näringsrening, grundvattenbildning och ökad biologisk mångfald. På köpet får man fler vackra naturområden, säger Therese Parodi.

”Stort värde”

Jonas Dahl är åtgärdssamordnare för projektet i Simrishamns kommun. Enligt honom finns ett stort värde i att de nya områdena blir tillgängliga för allmänheten.

– Det är ingen oviktig aspekt. Det ska gå att bada på sommaren och åka skridskor på vintern, säger Jonas Dahl.    

Se videon från Borstakärrs våtmark och hör mer om satstningen på nya vattendrag och våtmarker på Österlen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.