Foto: Danska polisen/TT

Nya visitationszoner i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Mot bakgrund av att vapen förekommit på offentliga platser i Köpenhamn, beslutade polisdirektören idag att införa nya visitationszoner i staden. Den senaste skottlossningen skedde under gårdagen på Amager då en person sköts.

De områden som nu kommer att beröras av polisens stickprovskontroller, som i korthet innebär att vem som helst kan bli kroppsvisiterad och få visa upp körkort, fordon och medhavda ägodelar inom zonen, är:

Christmas Mollers Plads, Uplandsgade, Prags Boulevard, Ved Amagerbanen, Lergravsvej, Strandlodsvej, Oresundsvej och Amagerbrogade tillbaka till Christmas Mollers Plads.

LÄS MER: Köpenhamn inför stor visitationszon

Enligt danska polisen införs visitationszonen från och med onsdagen fram till den 31 augusti kl 12.00.

Från polisens sida menar man att den här typen av zoner skapar trygghet och möjlighet att förhindra och undvika konflikter mellan gängmedlemmar som bär vapen, skriver Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

I år har det skett ett flertal skottlossningar i områdena kring Amager. Den 20 april inträffade skottlossningar mot en grupp personer på Halgreensgade, och bara tio dagar senare blev en person skjuten i närheten på Dalslandsgade.

LÄS MER: Efter skottlossningarna – USA varnar för Köpenhamn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.