Kommunalrådet Christian Sonesson (M) ser ingen annan lösning på bostadsbristen för nyanlända i Staffanstorp än husvagnar. ”Detta är vad vi kan erbjuda för ensamma, vuxna män”, säger han. Foto: SVT

Nyanlända kvar i husvagnsparken – fyra månader senare

Uppdaterad
Publicerad

De riksbekanta husvagnarna för flyktingar i Staffanstorp står fortfarande kvar, samtidigt som det kommit nya. Någon lösning på bostadsfrågan är inte i sikte.

Husvagnarna ställdes ut i september på en tomt utanför centrum, eftersom kommunen inte kunde ordna bostäder åt de flyktingar som Migrationsverket anvisat.

Det skulle bli en tillfällig lösning, men sedan årsskiftet har två ytterligare vagnar rullat in. Här ska ensamma män med permanent uppehållstillstånd bo. 

– Jag är oerhört besviken över att man håller fast vid denna lösning, trots den kritik som framförts bland annat från kyrkan, säger Elisabeth Östberg, diakon i Staffanstorps församling. 

Vid återvinningscentralen

Husvagnarna står ett stenkast från återvinningscentralen. Det saknas grannar, och de boende känner sig otrygga vilket försvårar integrationen, menar kritikerna. 

Många gånger förs två okända män ihop i samma vagn. Musa Naser, som SVT träffade vid ett reportage i november, talar om problem att samsas.

-Han vill lyssna på musik och prata, när jag vill studera. 

”Det finns bibliotek” 

Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) tar dock lätt på kritiken. 

-Det finns ett fint bibliotek dit man kan komma att studera. Det är det många andra som gör, säger han. 

-Detta är vad vi kan erbjuda för ensamma, vuxna män under hösten 2017 och en bit framåt. Det är ett erbjudande och tycker man inte att det passar får man söka någon annan typ av bostad.

Kommunalrådet ser ingen lösning på bostadsbristen, som späds på under 2018 då det kommer ytterligare ett 96 nyanlända med uppehållstillstånd till kommunen. 

Avvisar modullägenheter

Att sätta upp modullägenheter, som andra kommuner gjort, vill han dock inte göra.

-Modulbostäder är inte bra. Det kommer att bli ett nytt miljonprogram i många kommuner. Vi försöker bygga långsiktigt och då får man ta tillfälliga lösningar, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer