”Det mesta tyder på att det snart tas ett beslut att nyanställda, som riskerar att komma i kontakt med mässling, måste vaccineras”, säger Håkan Ringberg. Foto: TT/SVT

Smittskydd Skåne: ”Nyanställda bör vaccineras mot mässling”

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne kommer sannolikt kräva att nyanställda, som riskerar att komma i kontakt med mässling är vaccinerad. Så småningom kan kravet utökas att gälla även befintlig personal.

Med anledning av mässlingsutbrottet i Västra Götaland rekommenderar Smittskydd Skåne all personal som tar emot akutfall, där mässling kan förekomma, att ha skydd mot mässling.

– Vi kan i dagsläget inte göra annat än att just rekommendera arbetsgivaren att vaccinera sina medarbetare, säger Håkan Ringberg, biträdande smittskyddsläkare i Malmö.

Men i framtiden kan det istället komma krav på att personalen måste vara vaccinerad.

– Det mesta tyder på att det snart tas ett beslut att nyanställda, som riskerar att komma i kontakt med mässling, måste vaccineras, men det pågår också en diskussion kring om även befintlig personal ska omfattas av kravet. Något vi på Smittskydd Skåne önskar, säger Håkan Ringberg.

På onsdagseftermiddagen fattade regiondirektören Alf Jönsson beslut om att all personal på kliniker med mycket patientkontakt i alla fall ska erbjudas gratis vaccination. Det skriver HD-Sydsvenskan.

Inga fall i Skåne ännu

Det finns för närvarande inga fall av mässling i Skåne, men om någon som har vårdats i Västra Götaland besöker den skånska vården, kan smittan spridas vidare.

– Om du befarar att du har fått mässlingen bör du inte sätta dig i väntrummet på akuten utan underrätta personal så att du kan placeras enskilt, säger Håkan Ringberg, biträdande smittskyddsläkare i Malmö.

Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus. Foto: CDC/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.