Foto: SVT

63 spädbarn kan ha smittats på förlossningen och personal stängs av

Uppdaterad
Publicerad

De nyfödda barn som vistats på förlossningen på Östra sjukhuset i Göteborg samtidigt som den smittade personen i personalen jobbat, erbjuds nu skyddande antikroppar mot mässling. Dessutom stängs 10 personal av från sin arbetsplats då de bedöms kunna vara smittbärare.

Det var natten till tisdag som det tolfte fallet av mässling konstaterades i Göteborg. Det handlar om en person i sjukhuspersonalen som vistats på förlossningen på Östra sjukhuset den 28 och 29 december. De här dagarna föddes 26, respektive 28 barn på sjukhuset.

Vid fall av mässling kan spädbarn som riskerat att bli smittade få immunglobulin som innehåller skyddande antikroppar mot mässling.

Samtliga dessa 54 barn får skydd genom injektion av immunglobulin, enligt Sahlgrenskas pressjour.

– De har fått immunglobulinet som ska ge dem ett skydd, säger Anders Berg på Sahlgrenskas pressjänst.

Arbetat även på neonatalavdelningen

Den personal som varit smittad har även under den här perioden arbetat på neonatalavdelningen för för tidigt födda barn och barn som kräver intensivvård. Där kan personen ha varit i kontakt med ytterligare nio barn. Även dessa barn skall få immunglobulin.

Sammanlagt är det alltså 63 barn som kan ha smittats.

Personal stängs av

För att ytterligare skydda barnen och öka patientsäkerheten stängs även ett tiotal av personalen av från sin arbetsplats.

– Därför att vi bedömer att de kan vara smittbärare. I nuläget så påverkas inte verksamheten av detta, säger Anders Berg på Sahlgrenskas pressjänst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.