SVT:s reporter Oskar Jönsson fanns på plats vid polishuset i Malmö under onsdagsmorgonen. Foto: Johan Nilsson/TT

Den mördade läkaren hade barn med en av Bröndbyrånarna

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som sköts till döds i Ribersborg i Malmö på måndagen, var nybliven småbarnsmamma och läkare. Mannen som hon nyligen fått ett barn tillsammans med var en dömd rånare – involverad i ett av de största rånen i Danmarks historia. Enligt uppgifter till SVT är mannens kriminella bakgrund ett av de spår som polisen nu utreder som möjligt motiv till mordet på kvinnan.

Det var klockan två minuter i tio på måndagsförmiddagen som polisen fick ett larm om en skottlossning på Sergels väg i Ribersborg i Malmö. Flera skott ska ha hörts på platsen och vad som har hänt är till en början oklart.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maskerad person springer från platsen Foto: Tittarbild

Efter många vittnesförhör och ett par timmar senare, står det klart att en kvinna i 30-årsåldern är död och att hon avlidit av sina skottskador. Hennes spädbarn och barnets pappa ska också ha befunnit sig på platsen där skottlossningen ägt rum, men de har båda klarat sig undan skjutningen utan några fysiska skador.

Mannen tidigare dömd för rån

Den unga kvinnan är nybliven småbarnsmamma, barnet fick hon så sent som i somras. Hon utbildade sig till läkare utomlands och arbetade därefter som läkare i Sverige. Enligt de uppgifter som SVT har fått fram, är kvinnan inte dömd för något brott och har inte heller figurerat i några kriminella sammanhang.

Barnets pappa är i 35-årsåldern och enligt uppgifter till SVT ska han haft kopplingar till ett av Malmös kriminella nätverk. År 2010 dömdes han till åtta års fängelse för det så kallade Bröndbyrånet i Danmark 2008. Rånet mot en värdetransportdepå i sydvästra Köpenhamn var ett av de största rånen i Danmark någonsin. Rånarna kom över 60 miljoner danska kronor. Mannen deltog i planeringen och även under själva rånet.

Enligt ett strafftidsbeslut ska han som tidigast ha kommit ut från fängelset i mars 2015. Efter frigivningen har han dömts för ett ringa narkotikabrott 2016 samt för en olovlig körning 2018.

Blommor på platsen

Dagen efter mordet är det många som lägger blommor på platsen. Ebba Nilsson har precis flyttat till området och är ofta ute och promenerar med sin lilla bebis i barnvagn.
– Jag är här för att jag vill lägga några rosor. Jag tycker att händelsen igår är så fruktansvärd och att det har gått alldeles för långt. Detta är droppen. En mamma med en bebis i famnen – det är så långt det kan gå, säger Ebba Nilsson.

  • I augusti 2008 rånades Dansk Värdihåndtering i Bröndby i sydvästra Köpenhamn, bytet blev över 60 miljoner danska kronor.
  • 14 män, de flesta svenskar, fälldes på alla åtalspunkter.
  • Bland åtalspunkterna fanns väpnat rån, mordbrand samt framkallande av fara för andras liv.
  • Bröndbyrånet har kallats för en av de största rånkupperna i Danmarks historia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet